Președintele chinez, Xi Jinping ordonă armatei să se concentreze asupra pregătirii războiului

10 Noi 2022
Președintele chinez,  Xi Jinping ordonă armatei să se concentreze asupra pregătirii războiului

Xi Jinping a spus Armatei Populare de Eliberare să „își concentreze toată energia pe luptă” în pregătirea războiului, a raportat un purtător de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, anunță The Guardian.

Imaginile cu Xi, care și-a asigurat recent un al treilea mandat ca lider de partid, în uniforma sa armată în timpul unei vizite la un centru de comandă au apărut miercuri pe prima pagină a Cotidianului Poporului.

Xi a spus că armata trebuie să „întărească în mod cuprinzător pregătirea militară în pregătirea războiului”, după ce a avertizat la un recent congres al partidului despre „furtuni periculoase” la orizont.

„Concentrează-ți toată energia pe luptă, lucrează din greu la luptă și îmbunătățește-ți capacitatea de a câștiga”, a spus el. De asemenea, armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea națională și securitatea națională”, deoarece China se afla într-o situație de securitate „instabilă și incertă”, a spus el.

În timp ce Xi a ordonat armatei să se concentreze pe pregătirea războiului în 2013, la scurt timp după ce a preluat puterea și din nou în 2017, analiștii politici spun că și-a intensificat semnificativ retorica de data aceasta. Într-o vizită similară la centrul de comandă în 2016, el le-a spus ofițerilor să fie „loiali” și „descurcitori” în luptă și „curajoși și capabili să câștige războaie”.

„El trimite un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, a spus Willy Lam, membru senior la Fundația Jamestown din Washington. Deși puterea militară a Chinei nu era încă la egalitate cu cea a SUA, luarea deciziilor lui Xi nu s-a bazat întotdeauna pe un calcul rațional, a spus el.

Xi a făcut un atac voalat asupra sprijinului din ce în ce mai explicit al SUA pentru Taipei la cel de-al 20-lea congres al partidului, care s-a încheiat luna trecută la Beijing, dând vina pe „interferența străină” pentru exacerbarea tensiunilor. Xi consideră că ocuparea Taiwanului este o parte cheie a moștenirii sale și a spus în discursul său de deschidere la congres: „Nu vom promite niciodată să renunțăm la folosirea forței”.

Joe Biden a promis în repetate rânduri că SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat. După ce președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan în august, Armata Populară de Eliberare a mutat mai multe nave de război și avioane aproape de linia mediană, o graniță neoficială între China și Taiwan în strâmtoarea Taiwan.

În ultimele luni, Xi a folosit tonuri din ce în ce mai agresive pentru a-și îndemna cadrele să „îndrăznească să lupte” și să-și stimuleze „spiritul de luptă” pentru a apăra interesele naționale într-un mediu politic ostil. În discursul său de deschidere la congresul partidului, el a folosit de 17 ori cuvântul douzheng („luptă”), care se referă la accentul pus de Mao Zedong pe „lupta de clasă” și lupta împotriva influenței străine, imperialiste, și a folosit cuvântul pentru „securitate”. ” de vreo 50 de ori.

Săptămâna aceasta, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a criticat vizita ministrului comerțului britanic Greg Hands în Taiwan și a spus guvernului britanic „să înceteze să trimită semnale greșite forțelor separatiste pentru independența Taiwanului”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră