România este criticată pentru ”probleme majore” în domeniul Drepturilor Omului în cel mai recent raport realizat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Raportul pentru România indică tratamentele neadecvate aplicate deținuților și romilor, corupția generalizată - în pofida eforturilor guvernamentale de combatere a acestui fenomen - și discriminările la adresa romilor, ceea ce a afectat accesul acestora la educație, locuințe, asistență medicală și locuri de muncă, potrivit site-ului www.state.gov.
În capitolul ce vizează observații asupra procedurilor penale din România, Departamentul de Stat atrage atenția asupra faptului că probele obținute de procurori în timpul anchetei sau a urmăririi penale, în special stenogramele înregistrărilor audio, sunt publicate de către media. De asemenea că avocații se plâng de expunerea excesivă în media a arestărilor preventive și a cercetării penale, moduri prin care se lezează prezumția de nevinovăție a celor cercetați.
(Prosecutors may introduce evidence, including evidence acquired from wiretaps, during their investigations and in their indictments. Media often reported this information, especially in high-level corruption cases. Some judges and human rights advocates complained that excessive media coverage of arrests and the use of pretrial detention resulted in unfair justice).
De asemenea, raportul Departamentului de Stat face referire la două dosare instrumentate în mod abuziv de către DNA, cel în care a fost cercetată Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, și Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
"În luna iunie, un denunțător dintr-unul din cele trei dosare de corupție deschise împotriva fostului șef al DIICOT, Alina Bica, a declarat în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, că, în timpul arestului preventiv, a făcut o înțelegere cu procurorii DNA să depună mărturie împotriva Alinei Bica, în schimbul clemenței în cazul ce-l viza. Ulterior, acesta și-a retras acuzațiile, cazul fiind în acest moment în așteptare", sesizează raportul Departamentului de Stat privind respectarea Drepturilor Omului.
(In June the informant in one of three corruption cases against the former head of the Organized Crime Directorate, Alina Bica, testified before the High Court of Cassation and Justice that, while he was under arrest, he made a deal with National Anticorruption Directorate (DNA) prosecutors to testify against Bica, in exchange for leniency in his case. He later recanted his accusation. The case remained pending).
„DNA a acuzat primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, cu presupunerea ca aceasta si-a folosit influenta inainte de a deveni primar, in 2012, pentru ca in mod ilegal sa determine mai multi oameni de afaceri sa sponsorizeze campania electorala. Ulterior, ca primar, se presupune de asemenea ca ar fi oferit contracte intre primarie si anumite companii pentru a sponsoriza un ONG sa reabiliteze mai multe cladiri din Craiova. In decursul unui an, Vasilescu a fost acuzata de luare de mita, deoarece si-a folosit autoritatea sau influenta in scopul de a obtine bani sau alte beneficii, si spalare de bani. Primarul a fost initial retinut 24 de ore in martie, atunci cand au pornit investigatiile impotriva sa, dar judecatorii au respins cererea procurorilor de arestare preventiva. Ea a fost plasata in arest la domiciliu pentru o saptamana si ulterior judecatorii au inlaturat si aceasta masura. Judecatorii au respins de asemenea, subsecvent, cererile ulterioare ale DNA pentru control judiciar, ea a fost investigata in continuare si apoi trimisa in judecata in stare de libertate. A fost realeasa primar al Craiovei in iunie. In decembrie Curtea a respins anumite probe impotriva sa si a retrimis cazul catre DNA pentru anumite reviziuiri. Cazul a ramas pendinte”.
(The DNA indicted Craiova mayor Lia Olguta Vasilescu for allegedly using her influence before becoming mayor in 2012 to illegally pressure local business leaders to sponsor her political campaign. As mayor, she also allegedly pressured companies that had contracts with the mayor’s office to sponsor an NGO to rehabilitate a number of buildings in Craiova. During the year Vasilescu was charged with bribery, using her authority or influence to obtain money or other undue benefits, and money laundering. The mayor was initially detained for 24 hours in March when the investigations against her started, but the courts did not sanction keeping her under preventive arrest. She was placed under house arrest for a week, and courts then ruled against house arrest as well. Courts also rejected subsequent requests by the DNA for judicial supervision, and she was investigated and then went to trial while remaining free. She was re-elected mayor of Craiova in June. In December the court rejected some of the evidence against her and remanded her case to the DNA for further review. The case remained pending).