Începînd de joi, 13 august, pământenii încep să trăiască pe credit pe Terra, iar datoria riscă să fie foarte greu de achitat.
De ce? Oamenii au consumat toate resursele naturale pe care Terra le produce într-un an. Iată o comparaţie sugestivă. Aţi umplut frigiderul la 1 ianuarie cu gândul că veţi avea ce mînca tot anul. Dar pe la jumătatea lui august, aveţi surpriza că deja aţi golit frigiderul. În fiecare an, Earth overshoot day sau ziua depăşirii resurselor oferite de Terra avansează: 19 august în 2014, 20 august în 2013, 22 august în 2012... Această dată este calculată de ong-ul din SUA Global Footprint Network şi indică faptul că noi trăim din ce în ce mai mult peste resursele planetei noastre. Calculul se face raportând capacitatea bio a planetei la populaţia acesteia (amprenta ecologică). Biocapacitatea se măsoară în hectare „globale”: suprafaţele biologice productive, suprafeţe cultivate, forestiere, păşuni, inclusiv suprafeţe marine, şi productivitatea fiecăreia. În 2010, biocapacitatea totală a planetei era de 12 miliarde de hectare. Amprenta ecologică corespunde consumului de resurse naturale: peşte din mări, lemn şi hârtie din copăcii din păduri, carne şi lapte din păşuni, cereale şi legume din terenuri cultivate... La acestea se adaugă suprafaţa necesară pentru a absorbi emisiile de CO2. Creşterea numărului populaţiei globale şi, simultan, grevarea asupra amprentei ecologice medii au dus la explozia raportului dintre producţia de resurse naturale şi consumul lor.
Concluzia: avem nevoie de o planetă şi jumătate pentru a putea acoperi necesarul de resurse al actualei populaţii mondiale.