Cazul Marian Godină redeschide „Cutia Pandorei“. Ce este MIT şi ce este REALITATE când te opreşte poliţistul de la Rutieră

19 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
Cazul Marian Godină redeschide „Cutia Pandorei“. Ce este MIT şi ce este REALITATE când te opreşte poliţistul de la Rutieră

 

OPRIREA AUTOTURISMELOR PE DRUMURILE PUBLICE 

 În conformitate cu prevederile art. 182 alin.1 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare:

 

,, Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează şi în condiţiile  producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol  siguranţa circulaţiei.”

 

CITIŢI ŞI: VIDEO. Poliţistul-povestitor reclamat la şefi după ce a reţinut un PERMIS „CU FUNCŢIE“. DEZVĂLUIRILE lui Marian Godină

 

pol rut 2

Conform prevederilor art. 184 alin.1 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările şi completările  ulterioare: 

,, În situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai, oprit în  trafic pentru încălcarea unei norme rutiere, nu are asupra să niciun act de identitate şi nici permisul de conducere, poliţistul rutier trebuie să îl conducă la cea mai apropiată unitate de poliţie pentru stabilirea identităţii acestuia şi pentru verificarea în evidenta a situaţiei permisului de conducere, atunci când nu există posibilitatea realizării acestor verificări pe loc.

În conformitate cu prevederile art. 35 alin.2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

,,Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi  alte documente prevăzute de lege”

 

DOCUMENTELE PE CARE ŞOFERUL TREBUIE SĂ LE AIBĂ ASUPRA LUI 

De asemenea, conform art. 147 pct.1 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de  Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare:

 

,, Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra să actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.”

 

CITIŢI ŞI: Polițistul Marian Godină avertizează asupra radarelor camuflate și neinscripționate!

 

Conform prevederilor art 179 alin.(2) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare:

În conformitate cu prevederile art 35 alin.4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

,, În exercitarea atribuţiilor de dirijare a circulaţiei rutiere,  poliţiştii rutieri sunt obligaţi să poarte uniforma cu înscrisuri şi însemne distinctive.”, să se legitimeze şi să-i comunice conducătorului auto motivul opririi. În normele actuale sunt stipulate şi obligaţiile conducătorului auto oprit. Astfel, conform prevederilor art. 183 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de  Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare:

,,Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al poliţistului rutier sau, după caz, al poliţistului de frontieră este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalţi pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicaţiile poliţistului.”

marian godina

 

CE ESTE/NU ESTE OBLIGAT SĂ FACĂ POLIŢISTUL POTRIVIT LEGISLAŢIEI ACTUALE 

În legislaţia actuală, nu este prevăzută obligaţia organelor de poliţie de a prezenta conducătorilor auto opriţi în trafic, în cadrul acţiunilor organizate pentru combaterea diferitelor cauze generatoare de accidente rutiere sau a celor cu caracter preventiv, numărului planului de acţiune şi zona în care se desfăşoară aceasta sau numărul şi numele poliţiştilor participanţi, aceste documente conţinând informaţii care nu sunt destinate publicităţii.  

CITIŢI ŞI: Din învăţăturile poliţistului Marian Godina. Cum să scapi mai uşor de AMENDĂ şi ce trebuie să faci când te opreşte POLIŢISTUL

 

DE CINE POATE FI CERUT ATESTATUL APARATULUI RADAR 

În situaţia opririi în trafic pentru nerespectarea regimului legal de viteză, conducătorul auto nu are dreptul de a solicita poliţistului rutier care utilizează aparatul de măsurare a vitezei de deplasare, documentul care atestă dreptul de utilizare asupra acestui echipament, atestatul putând fi solicitat de către instanţa de judecată investită cu soluţionarea contestaţiei formulată îmotriva procesului verbal de contravenţie.

Conducătorul auto sancţionat pentru nerespectarea regimului legal de viteză nu are dreptul de a solicita agentului constatator copia certificatului metrologic al aparatului de măsurare a vitezei de deplasare, singura în măsură să facă acest lucru fiind instanţa de judecată investită cu soluţionarea contestaţiei formulată îmotriva procesului verbal de contravenţie.

În conformitate cu prevederile art 35 alin.3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:,, În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când exista indicii despre săvârşirea unei fapte de natura contravenţională sau penală.”

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră