Veşti bune pentru salariaţii care optează pentru varianta concediilor medicale. Salariaţii nu mai pot fi verificaţi la domiciliu atunci când se află în concediu medical, potrivit unui act normativ intrat astăzi în vigoare, susţine site-ul avocatnet.ro. Până ieri, aceste controale puteau fi făcute în cazurile în care existau suspiciuni cu privire la acordarea concediilor de incapacitate temporară de muncă
Cum erau verificaţi salariaţii de „Poliţia“ medicală
Sursele citate susţin că Legea nr. 183/2015, prin intermediul căreia se elimina posibilitatea verificărilor la domiciliul salariaţilor aflaţi în concediu medical, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 7 iulie şi a intrat în vigoare astăzi. Salariaţii au dreptul, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, să beneficieze de concediu medical şi de indemnizaţie pentru incapacitatea temporară de muncă provocată de bolile obişnuite sau de accidentele suferite în afară muncii.
„Sunt Poliţia Medicală şi am venit să văd dacă eşti bolnav!“
Până ieri, pe durata concediului medical, prezenţa acestora la domiciliu putea fi verificată de către autorităţi între anumite intervale orare ale zilei. Dacă angajaţii nu erau găsiţi acasă sau pur şi simplu refuzau controlul, aceştia riscau să nu le mai fie plătită indemnizaţia de incapacitate temporară de muncă. Reamintim că, începând cu a doua jumătate a lui 2010, a fost introdus un nou sistem de verificare a concediilor medicale, care prevedea chiar şi verificarea la domiciliu a beneficiarului.
„Lumea trebuie disciplinată“
„Lumea trebuie disciplinată. Cu banii ăştia funcţionează unităţile de primiri urgenţe de la trei spitale şi asigură tratamente pentru trei luni“, spunea în 2010, Attila Cseke, pe atunci ministrul Sănătăţii. într-un interviu în 2010. Toţi cei amendaţi pot face contestaţie timp de o lună. În cazul medicilor, dacă nu plătesc amenzile, banii vor fi recuperaţi din fondurile atribuite cabinetelor.