Suspecții loviturii de stat din Germania aveau cel puțin 400.000 de euro (422.000 de dolari) în numerar și ar fi putut avea milioane de lingouri de aur, li s-a spus parlamentarilor, anunță The National.
Aceste noi detalii au apărut în cadrul unei audieri cu ușile închise în care parlamentarii au fost informați despre raidurile de săptămâna trecută. Raiduri în Germania au scos la iveală ceea ce procurorii au spus că este un complot de dreapta pentru a răsturna statul german. Clara Buenger, unul dintre parlamentarii informați, a declarat că planurile de a înființa 280 de miliții au fost descoperite de anchetatori. Ideea era ca o rețea de miliții să apere noul regim instalat de complotatori, potrivit procurorilor.
„Oamenii care au luat parte la aceste miliții trebuiau să semneze acorduri de confidențialitate și deja existau practici de împușcare”, a spus doamna Buenger. Ea a spus că autoritățile au găsit monede de aur și numerar în valoare de 400.000 de euro. „Sunt mult mai mulți bani implicați decât știam până acum. Mai mult de 6 milioane de euro în lingouri de aur sunt încă ascunse pe undeva”, a spus ea. Un total de 54 de persoane sunt investigate, dintre care 23 sunt în custodia germană și două așteaptă extrădarea din Italia și Austria.
Unul dintre suspecții conducători este un prinț minor, Heinrich al XIII-lea, un descendent al nobilimii germane. Presupușii complotatori au fost influențați de mișcarea de dreapta Reichsbuerger (cetățeni ai Reichului) și de teorii ale conspirației precum QAnon, susțin procurorii.
Konstantin von Notz, un alt parlamentar informat despre presupusele planuri, a spus că este clar că rețeaua lui Heinrich reprezintă o „amenințare tot mai mare” la adresa siguranței publice. „Suporterii Reichsbuerger și QAnon nu sunt niște ciudați inofensivi”, ci dușmani ai ordinii democratice, a spus el. „Demonstrează că teoriile conspirației răspândite și alimentate online pot duce la amenințări foarte reale la adresa vieții și a instituțiilor democratice”, a spus domnul von Notz.
Procurorii i-au informat pe parlamentari cu privire la presupusele legături dintre suspecți și poliția și armata germană. Ei au spus că presupusul grup terorist încearcă în mod activ să recruteze în rândurile forțelor de securitate. Ministrul de Interne, Nancy Faeser vrea să schimbe regulile disciplinare pentru a demite mai ușor funcționarii publici cu tendințe de extremă dreapta. Dar ea se confruntă cu opoziția sindicatelor de poliție, care o acuză că a răsturnat prezumția de nevinovăție.
O dezbatere separată se referă la înăsprirea legilor Germaniei privind armele pentru a lua armele din mâinile extremei drepte. Serviciile de informații ale Germaniei sunt îngrijorate de faptul că se știe că unii simpatizanți de extremă dreapta sunt înarmați. Cu toate acestea, unii parlamentari nu cred că este necesară o legislație suplimentară. „Nu avem nevoie de o lege mai dură a armelor, ci de o implementare hotărâtă a legii actuale”, a spus deputatul liberal Konstantin Kuhle.