Dacă plecaţi la drum, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. De asemenea, este bine să vă interesați cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți. Mai mult, atenţionează poliţiştii, aveţi grijă cum închideţi maşina, unde vă puneţi bunurile de valoare, dar şi cum conduceţi pe timp de noapte.
Astfel, Poliţia recomandă consultarea centrului Infotrafic, de unde puteţi obţine informații cu privire la condițiile de trafic rutier și la eventualele rute ocolitoare.
Ce recomandă Poliţia Română:
Circulați adaptând permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic
Autoturismul trebuie echipat corespunzător. Verificați farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.
Pentru a putea frâna în condiții de siguranță, mențineți o distanță mai mare între mașina dumneavoastră și cea din față.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță.
Pentru protecția autovehiculului, polițiștii vă recomandă ca atunci când vă parcați autoturismul să închideți geamurile și să vă asigurați apoi că l-ați încuiat. Depozitați cumpărăturile în portbagaj și nu lăsați la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.
Nu lăsați autoturismul pornit și neasigurat nici atunci când îl părăsiți timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta stațiilor de alimentare.