Pentru o mare parte din industria tehnologică, vara aceasta a fost un sezon de incertitudine economică – unul care a dus la o scădere a prețurilor Bitcoin, sute de muncitori disponibilizați și o înghețare a angajărilor. Pentru platforma video TikTok, a fost și vara în care autoritățile de reglementare din SUA au trecut culoarul pentru a ajunge la un consens: era timpul pentru reguli mai stricte.
De când Buzzfeed a raportat în iunie că angajații companiei-mamă chineză a TikTok, ByteDance, au avut acces la datele consumatorilor din SUA, TikTok a fost în centrul unor rare solicitări bipartizane pentru reglementare și anchetă.
Aceste anchete au devenit mai presante când, în iulie, directorul FBI, Christopher Wray, a numit spionajul chinez „cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa... vitalității economice a națiunii noastre”.
„Dacă sunteți un adult american, este mai probabil ca China să vă fure datele personale”, a spus Wray. „Acum am ajuns la punctul în care FBI deschide un nou caz de contraspionaj legat de China la fiecare 10 ore.”
TikTok este un jucător relativ nou în arena platformelor de social media globale masive, dar a atras deja atenția autorităților de reglementare din Europa. Noile legi privind siguranța copiilor și siguranța generală pe internet din Regatul Unit și UE au forțat compania să devină mai transparentă cu privire la modul în care funcționează și la modul în care conținutul se răspândește pe platforma sa.
În SUA, mișcările de a controla platforma video au câștigat avânt doar relativ recent, deși există puține dezbateri că runda de presiune de reglementare este justificată. Cu 1 miliard de utilizatori, platforma, care folosește un flux algoritmic pentru a împinge utilizatorii videoclipuri sub formă scurtă, a avut o parte echitabilă de confruntări cu informații greșite, confidențialitatea datelor și preocupări legate de siguranța copiilor.
Printre problemele asupra cărora parlamentarii americani se concentrează cel mai public este conexiunea aplicației cu China.
TikTok a spus întotdeauna că datele utilizatorilor săi din SUA sunt stocate în centre de date din Virginia și sunt susținute în Singapore. În iunie, compania a anunțat că toate datele utilizatorilor din SUA vor fi direcționate prin servere de la gigantul american de calcul Oracle.
Dar înregistrările directorilor TikTok scurse către BuzzFeed News sugerează că angajații ByteDance din China au accesat de mai multe ori datele utilizatorilor din SUA între septembrie 2021 și ianuarie 2022. „Totul se vede în China”, a spus un angajat TikTok într-o întâlnire.
După acel raport, membrii Congresului au intrat în acțiune. Pe 23 iunie, un grup bipartizan de cinci senatori a propus un nou proiect de lege care ar interzice companiilor să trimită datele utilizatorilor americani în „țări străine cu risc ridicat”.
Și în iulie, senatorii Mark Warner și Marco Rubio au cerut Comisiei Federale de Comerț (FTC) să deschidă o investigație asupra TikTok.
„TikTok, compania lor-mamă ByteDance și alte companii tehnologice din China sunt obligate, conform legii chineze, să-și împărtășească informațiile cu Partidul Comunist”, a spus Warner. „Permiterea accesului la datele americane, până la datele biometrice, cum ar fi amprentele feței și amprentele vocale, prezintă un risc mare nu numai pentru confidențialitatea individuală, ci și pentru securitatea națională.”
Brendan Carr, comisarul republican senior la Comisia Federală de Comunicații (FCC), a declarat că povestea BuzzFeed News a marcat un punct de cotitură în abordarea parlamentarilor față de TikTok. „Ceea ce a schimbat cu adevărat lucrurile a fost că nu oamenii au teoretizat sau oficialii guvernamentali au spus lucruri în punctele de discuție despre care nu erai cu adevărat sigur dacă există ceva acolo. Acesta a fost un raport care avea comunicații interne și scurgeri audio ale întâlnirilor interne... care pur și simplu a aruncat în aer toate reprezentările [TikTok] despre modul în care a gestionat datele și a arătat că este iluminat cu gaz.”
Carr, care a susținut ca Google și Apple să pornească TikTok din magazinele lor, a spus că dezvăluirile au făcut ca preocupările de securitate națională cu TikTok mai reale decât oricând și au reunit oamenii de pe culoar.
„Oamenii se pot uita la mine și pot spune, ești republican, ești membru al FCC, nu te cred din aceste motive. Dar Mark Warner este un serios pionist al securității naționale. El primește zilnic briefing-uri despre asta. Și el este acolo spunând că TikTok îl sperie pe nebuni.”
TikTok a spus că preocupările de securitate națională ale legislatorilor americani sunt exagerate și că platforma nu împărtășește datele utilizatorilor cu guvernul chinez. „N-am fi nici dacă am fi întrebați”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei, Maureen Shanahan.
Shanahan a spus că compania a vorbit deschis despre eforturile sale de a limita accesul angajaților la datele utilizatorilor din SUA, iar raportul BuzzFeed News arată că TikTok „face ceea ce a spus că va face”.
„În 2021, TikTok a angajat consultanți pentru a ajuta la evaluarea modului de limitare a accesului la date la datele utilizatorilor din SUA”, a spus Shanahan într-un comunicat. „În cele 80 de întâlniri scurse, au existat 14 declarații care indică faptul că inginerii din China au avut acces la datele din SUA... Este regretabil că BuzzFeed a ales citate din întâlniri despre acele eforturi și nu a reușit să ofere contextul adecvat.”
Compania a spus că există controale stricte asupra cui i se acordă acces la datele utilizatorilor din SUA și că inginerilor din afara SUA, inclusiv din China, li se poate acorda acces după cum este necesar. „Ca multe companii globale, TikTok are echipe de inginerie în întreaga lume”, a spus Shanahan. „Folosim controale de acces precum criptarea și monitorizarea securității pentru a securiza datele utilizatorilor, iar procesul de aprobare a accesului este supravegheat de echipa noastră de securitate din SUA.”
Mai mare decât China
Experții cu care a vorbit Guardian nu au pus sub semnul întrebării amenințarea la securitatea cibernetică pe care o reprezintă China pentru SUA. Cu toate acestea, unii au spus că se îngrijorează că concentrarea excesivă a autorităților de reglementare asupra conexiunii TikTok cu China ar putea distrage atenția de la alte preocupări presante, inclusiv algoritmul TikTok și câte date despre utilizatori colectează, stochează și partajează compania cu alte entități din SUA.
Se cunosc puține informații despre cantitatea de date despre utilizatori pe care TikTok le colectează și le partajează cu entitățile din SUA. Chiar și Oracle, compania TikTok folosită pentru a-și audita algoritmii și politicile de confidențialitate a datelor pentru a-și asigura parlamentarilor că platforma este liberă de influența chineză, s-a confruntat cu propriile acuzații că a păstrat dosare pentru 5 milioane de oameni din întreaga lume. În prezent, nu există reglementări federale care să protejeze astfel de informații.
„Întrebarea Chinei pentru mine este aproape o nebunie pentru că se face atât de puțin pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor în general în SUA”, a spus Sara Collins, consilier principal în politici la grupul non-profit de interes public Public Knowledge. „Lucrul care m-a îngrijorat este aceleași chestii despre care ne preocupă Facebook sau Google. Sunt practicile lor de confidențialitate a datelor, ce fac cu acele date, cum le monetizează și ce efecte adverse sunt asupra utilizatorilor.”
O măsură care ar putea începe să abordeze aceste preocupări este un proiect de lege federal privind confidențialitatea care își trece prin Congres. Actul american de confidențialitate și protecție a datelor (ADPPA) ar „crea de fapt un cadru de confidențialitate pentru toate aceste companii care ar afecta TikTok și modelul său de afaceri”, a spus Collins, al cărui angajator Public Knowledge lucrează pe probleme de moderare a conținutului și de reglementare. (Public Knowledge a acceptat donații de la TikTok.)
Între timp, statele iau lucrurile în propriile mâini. California a adoptat o lege de referință privind siguranța numai pentru copii, care ar impune platformelor precum TikTok și Instagram să verifice orice produse care sunt destinate copiilor înainte de a le lansa și să implementeze în mod implicit protecții de confidențialitate pentru utilizatorii mai tineri.
Marc Faddoul, co-directorul Tracking Exposed, o organizație care urmărește modul în care funcționează algoritmul TikTok, consideră că concentrarea liderilor Congresului asupra conexiunilor platformei cu China ratează în încercarea de a solicita mai multe răspunsuri despre algoritmul aplicației.
„Pentru mine, ceea ce lipsește din radarele autorităților de reglementare este că cel mai mare punct de pârghie în diseminarea conținutului online este mecanica promovării algoritmice și a retrogradării algoritmice, deoarece eliminarea unei piese individuale de conținut, mai ales dacă a fost deja răspândită, nu face nimic pentru a atenua. potențialul rău”, a spus Faddoul. Aceste mecanisme opace, a susținut el, reprezintă „cea mai mare amenințare în ceea ce privește interferența în politica internă sau în opinia populară”.
Nu există prea multe informații despre modul în care algoritmul decide ce conținut să promoveze în partea de sus a paginii Pentru tine a fiecărei persoane. Dar acel conținut s-a dovedit în multe cazuri a avea ramificații în lumea reală. Un document de informații al Departamentului de Securitate Internă arată, de exemplu, că extremiștii interni au folosit TikTok pentru a promova violența și le-au cerut adepților să aducă arme la Capitoliul SUA înainte de revoltele din 6 ianuarie. Documentul indică, de asemenea, că platforma este plină de conținut extremist violent.
TikTok spune că folosește „o combinație de tehnologie și mii de profesioniști în siguranță” pentru a identifica și elimina videoclipurile care încalcă politicile sale. AB Obi-Okoye, un purtător de cuvânt al companiei, a declarat că TikTok va continua aceste eforturi, verificând conținutul în peste 30 de limbi.
„Verificarea faptelor este doar o componentă a modului în care moderam conținutul”, a continuat Obi-Okoye. „Folosim o combinație de informații disponibile public, precum și informațiile pe care le primim de la partenerii noștri de verificare a faptelor pentru a ne ajuta să evaluăm conținutul.”
Obținerea detaliilor despre cum funcționează algoritmul TikTok este, de asemenea, importantă, a spus Faddoul. După cum a raportat pentru prima dată The Guardian, compania și-a îndrumat în trecut moderatorii să cenzureze anumite postări, inclusiv conținut care a menționat Piața Tiananmen sau independența tibetană, a spus Faddoul. Obi-Okoye a spus că acele politici erau vechi și neutilizate. „Astăzi, adoptăm o abordare nuanțată a moderației, inclusiv construirea unei echipe globale cu o experiență profundă în industrie și lucrul cu consilii consultative externe pentru conținut și siguranță”, a spus Obi-Okoye.
În timp ce experții și parlamentarii sunt de acord că este nevoie de mai multe reglementări, există un dezacord considerabil cu privire la cât de mult controlul reglementărilor a primit TikTok, în special în ceea ce privește jucătorii precum Facebook, Twitter și Google.
Carr, comisarul FCC, atribuie parțial ceea ce el percepe ca o aparentă lipsă de concentrare pe TikTok unei politizări a dezbaterii după ce Donald Trump în 2020 a semnat un ordin executiv care ar forța ByteDance să-și vândă sau să se desprindă afacerea TikTok din SUA. (Joe Biden a revocat de atunci acel ordin.)
Pentru el, amenințările pe care crede că le prezintă TikTok sunt într-o clasă diferită de cea a Facebook și Google, din cauza legăturilor companiei cu China. Și, în comparație cu alte companii tehnologice din China, cum ar fi Huawei și ZTE, a spus Carr, TikTok a „patinat în mare măsură și a evitat să fie nevoit să țină seama de unele preocupări foarte serioase de securitate națională”.
Faddoul, cercetătorul algoritm al platformei, spune că nu crede că TikTok a primit mai puțină atenție decât omologii săi, în special atunci când compară dimensiunile relative ale bazei de utilizatori a platformelor. Dar el spune că noul nivel de control este „absolut justificat”.
„Există motive întemeiate pentru a face acest lucru și există un nivel suplimentar de îngrijorare [pentru că] guvernul chinez este autocratic și a demonstrat în multe cazuri că poate avea putere arbitrară asupra companiilor chineze”.
Sursa: The Guardian