O fotografie ar putea să dezlege misterul dispariţiei planorului, în munţii din judeţul Braşov, care e de negăsit de joi. Este ultima informaţie pe care o au anchetatorii şi pe care au primit-o de la o turistă,dupa cum a spus secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat la Digi24. Imaginea ar fi surprins planorul în zbor, în zona Postăvaru, cu mai puţin de 20 de minute înainte de la ultimul semnal înregistrat de aparatele de localizare.
Ce a surprins fotografia
Fotografia arată planorul, asta nu înseamnă că el a căzut acolo. Este motivul pentru care noi prelungim căutările către Buzău, către zona Vama Buzăului. În zona respectivă a trecut acel planor. Nu ştiu dacă e exact acelaşi planor, dar noi luăm în serios aceste informaţii. Nu putem să zicem că sunt informaţii false, pentru că oamenii vin cu ele cu bună credinţă”, a declarat Raed Arafat.
Echipele de salvatori vor relua căutările, în această dimineaţă, pentru a treia zi. Sunt 850 de oameni, pompieri, jandarmi, militari, salvamontişti şi voluntari, care au cercetat pe jos, cu elicoptere şi cu avioane o zona întinsă, pe nouă judeţe. Până acum însă nu a fost găsit nici măcar un indiciu care să lămurească ce s-ar fi putut întâmpla cu pilotul şi cu planorul.
Pilotul planorului, unul dintre cei mai experimentaţi din România
Mircea Crăciun era unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de planoare din România, participant la multiple competitii internaţionale. Are la activ peste 3.000 de ore de zbor iar cel mai lung zbor a fost de 700 de kilometri, un adevarat record pe un planor.
Mobilizare pentru căutarea planorului dispărut
Potrivit comunicatului, joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază. Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a activat structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operaţională pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor şi ROMATSA, pentru dispunerea primelor măsuri de căutare a aparatului de zbor. De asemenea, au fost alertate unităţile specializate ale MAI din judeţele Braşov, Dâmboviţa, Covasna, Sibiu, Mureş, Alba, Argeş, Vâlcea, Prahova, Buzău, Bacău şi Vrancea.
„Totodată, s-a încercat în mod repetat apelarea pilotului pe telefonul mobil, dar acest lucru nu s-a reuşit. În aceste condiţii, pentru identificarea ariei de căutare, s-au desfăşurat în cursul nopţii trecute misiuni de localizare a ultimului semnal de pe acest telefon, fiind asigurat în permanenţă fluxul comunicaţional între structurile implicate în gestionarea acestei situaţii.
La căutări participă şi două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie al MAI, de tip EC 135, de la Bazele Aeriene Târgu Mureş şi Bucureşti, pe lângă cele trei elicoptere aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, precum şi trei avioane de la Aeroclubul Braşov.
Pilotul nu a contactat reprezentanţii Aeroclubului din oraşul Ghimbav
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov au deschis un dosar penal cu privire la faptul că un planor care a decolat joi fără un plan de zbor a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanții Aeroclubului din orașul Ghimbav sau familia și nu a mai revenit la bază.
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu la data de 06 august 2015, constituindu-se pe rolul acestei unităţi un dosar penal, cu privire la faptul că în aceeaşi zi un planor care a decolat fără un plan de zbor la ora 1230 a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului din oraşul Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază“, susţin procurorii în comunicatul remis presei. Din primele cercetări a rezultat că pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relaţii contractuale, a fost condus cu un avion în masivul Postăvarul, de unde a iniţiat procedura de zbor.