"Suntem la ora actuală o țară indemnă de pesta porcină africană, dar este foarte aproape de granița României, în Ucraina. Sperăm să găsim soluții ca să nu ajungă în România. Avem deja niște măsuri luate împreună cu Ministerul Mediului pentru extracția porcilor mistreți care sunt principalii vectori ai pestei porcine africane și vom încerca în continuare să luăm toate măsurile care ne stau în putință ca să evităm apariția acestei boli pe teritoriul țării noastre", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterniare (ANSVSA) Andrei Butaru, în comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.
Discuţiile au evidenţiat faptul că nu există un vaccin pentru pesta porcină africană şi că poate crea riscuri economice. Una dintre măsurile care ar putea să limiteze extinderea bolii este "un cordon sanitar care să ţină sub control populaţia de mistreţi de-a lungul Dunării, la frontiere cu Ucraina şi Moldova". ANSVSA monitorizează boala din anul 2012, iar din toamana anului trecut este în alertă maximă.
Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar este cauza unor pierduri economice majore.
Virusul pestei porcine africane este activ de câțiva ani în Italia, Letonia și Polonia, unde s-au înregistrat 1.160 de cazuri, boala apărând și în exploatații comerciale. Virusul a fost depistat şi în afara UE: Belarus, Rusia, Ucraina și chiar în Republica Moldova.