Pericol mare pentru agricultura românească

14 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
Pericol mare pentru agricultura românească


La începutul săptămânii, Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut publică o estimare a valorilor de temperatura şi precipitaţii din perioada 11-24 aprilie. Atunci, agricultorii s-au speriat foarte tare când au aflat că sunt prognozate temperaturi de 3-4 grade. Acest lucru le-ar putea afecta culturile de porumb, care ar avea astfel “un început greu”. Dacă sămânţa este încă în pământ, atunci nu există nici un pericol. Dacă boabele au răsărit, atunci temerile ţăranilor sunt îndreptăţite.


Prognoza agrometeorologică publicată astăzi de către ANM adevereşte faptul că îngrijorările celor ce lucrează în agricultură sunt justificate. În următoarele şapte zile, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 11 şi 29°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0 şi 14°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenţa valori de 8-18°C la niveul întregii ţări, favorabile desfăşurării proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor. Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, în primele zile ale perioadei se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în nordul, vestul şi centrul ţării.

În cultura grâului de toama, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului. Deficite de apă în sol (seceta pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, sud-vestul, sud-estul şi local în centrul Transilvaniei, centrul şi local în estul Dobrogei, izolat în nord-estul şi estul Munteniei, nord-vestul Banatului.


În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În nordul, centrul şi estul Moldovei, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, sud-vestul şi izolat în centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică.


Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole în cea mai mare parte a ţării. Totodată, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Cerealierele de toamna (orz şi grâu), în funcţie de dată semănatului şi agrotehnică aplicată se vor află la înfrăţire (60-100%) şi alungirea paiului (10-100%), cu o stare de vegetaţie a culturilor în general bună şi medie. La cultură de răpită se va înregistra înfrunzirea (10-18 frunze), alungirea tulpinii (30-100%), precum şi apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (10-50%).


În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais) vor parcurge fazele de legare a rodului şi înfrunzire, iar semintoasele, dezmugurirea, butonizarea şi înflorirea. La vită de vie din aproape toate podgoriile se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi local, începutul înfrunzirii.


Culturile de floarea-soarelui şi porumb semănate până în prezent, vor parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%), continuându-se totodată lucrările de semănat. Sfeclă de zahăr îşi va continuă fazele incipiente de vegetaţie (germinare- răsărire), iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea fazei de încolţire şi răsărire.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră