Sistemul penitenciar din România pare să fie departe de ceea ce reprezintă rededucarea, reconversia către societate prin remodelarea etică și morală a celui care a comis infracțiunea, tendințe manifestate în țările civilizate.
Sistemul penitenciar din România s-a păstrat în zona în care doar îl ascunde din societate, pentru o vreme, pe cel pedepsit de lege. De aici vine probabil și rata mare a recidivismului.
Avocatul Laura Vicol a postat pe contul său de Facebook cazul unui condamnat, care mai avea șapte luni de detenție, și căruia i-a fost refuzată o permisie pentru a-și îngropa fetița și soția, decedate într-un accident.
"Pentru toti deontologii, pentru toti tinerii frumosi si liberi si in general pentru toti astia care latrați ca puscariasii nu sunt oameni privati doar de dreptul la libertate ci ar trebui omorati cu pietre in piata publica, va spun ce s-a intamplat intr-un penitenciar din Romania in 2017.
Il chema Bujor si avea 36 de ani. Condamnat pentru talharie, executase 7 ani si mai avea 7 luni de detentie, de 4 ori refuzat in comisia de liberare conditionata. Acum 3 saptamani i-au murit sotia si copilul in accident ingrozitor de masina, mutilati, au fost dusi la groapa fara sa i se permita sa asiste la inmormantare. La o saptamana dupa i-a murit si fratele, i s-a refuzat o permisie de 24h sa planga la 3 cruci.
Joi s-a spanzurat, a crezut ca asta e singura varianta in care poate sa-i mai intalneasca", a scris Laura Vicol pe contul său de Facebook.