VIDEO. POVESTEA POLIŢIŞTILOR FĂRĂ CHIP. Filaje. Pericol. Urmăriri ca-n filme. „Orice greşeală poate să-ţi aducă sfârşitul„

20 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
VIDEO. POVESTEA POLIŢIŞTILOR FĂRĂ CHIP. Filaje. Pericol. Urmăriri ca-n filme. „Orice greşeală poate să-ţi aducă sfârşitul„

Direcţia de Operaţiuni Speciale este una dintre structurile de elită ale Poliţiei Române, formată din adevăraţi profesionişti care-şi riscă viaţa, zi de zi, pentru a strânge dovezile care duc la destructurarea celor mai periculoase grupări infracţionale. În activitatea zilnică, Direcţia de Operaţiuni Speciale cooperează atât cu celelalte instituții ale statului din domeniul securității naționale (ex. S.R.I.,) dar și cu instituțiile de aplicare a legii din Europa și Statele Unite ale Americii.

"Orice greşeală poate să-ţi aducă sfârşitul" - este un motto după care se ghidează poliţiştii din această structură. Tocmai de aceea, ei se antrenează zilnic pentru misiunile încredinţate, au aptitudini fizice şi psihice deosebite, sunt oameni care cunosc strada, fiind pregătiţi în diferite domenii - lupta corp la corp, trageri cu armamentul, conducerea excelentă a autoturismelor etc.. „Zile, săptămâni sau luni întregi urmăresc grupări infracţionale periculoase şi strâng probe împotriva lor. Pentru ei, nimic nu este imposibil. Au la dispoziţie tehnologie de ultimă oră şi cei mai buni oameni. De altfel, încrederea în partenerul de intervenţie este foarte importantă, întrucât este o muncă de echipă, iar reuşita misiunii depinde de fiecare în parte“, explică sursele citate. 

CUM AU DESTRUCTURAT ÎN 2011 O GRUPARE INFRACŢIONALĂ DEOSEBIT DE PERICULOASĂ POLIŢIŞTII DE LA OPERAŢIUNI SPECIALE

O astfel de misiune a fost desfăşurată şi la începutul anului 2011, în urma cărora mai mulţi membri ai unei cunoscute grupări infracţionale din Bucureşti au fost reţinuţi, iar ulterior arestaţi.  În cadrul acestei operaţiuni, existau informaţii că o parte a Grupării respective foloseşte elemente de poliţie (combinezoane, legitimaţii, uniforme, cătuşe..), intră peste oameni în case, la pont, la 6 dimineaţa şi, prin forţă, îi deposedează de bunurile pe care le deţin în locuinţe. Aceştia sustrăgeau ceasuri, parfumuri şi bijuterii scumpe. De asemenea, membrii grupării aveau şi un autoturism Dacia Logan, cu însemnele poliţiei şi girofar, pe care îl foloseau în trafic, pentru a opri diferite maşini ale caselor de amanet, maşini care transportau bunuri de valoare sau sume mari de bani.

„Ei se foloseau de acest autoturism, opreau maşinile victimelor, apoi sustrăgeau tot ceea ce găseau.  Membrii grupării erau foarte periculoşi şi imprevizibili, acţionau violent, fără a ţine cont de repercusiuni, conform unor planuri bine definite.  Astfel, poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române au început filajul asupra membrilor grupării. Din verificări a reieşit că, atunci când acţionau, membrii acestei grupări ameninţau victimele cu un pistol, despre care, iniţial, nu se ştia dacă este unul veritabil sau unul fals.  În luna decembrie a anului 2011, într-o noapte geroasă de iarnă, 3 dintre membrii grupării infracţionale au intrat într-o locuinţă, undeva între Pipera şi Voluntari.  Filajul era foarte greu de executat, fiind dificil de disimulat, întrucât afară, pe stradă, se aflau doar infractorii şi poliţiştii care erau pe urmele lor“, explică specialiştii de la Operaţiuni Speciale. 

CARE ESTE CEL MAI MARE RISC  AL UNUI OFIŢER DE LA OPERAŢIUNI SPECIALE 

Poliţiştii au observat că bănuiţii au pătruns în locuinţă prin forţarea uşii. În astfel de cazuri, probaţiunea este primordială, trebuie acţionat cu foarte mare tact, pentru a evita eventualele probleme în prinderea şi încătuşarea infractorilor.  La vederea poliţiştilor, hoţii au fugit cu un autoturism. După o cursă pe străzile Bucureştiului, poliţiştii au reuşit să imobilizeze autoturismul, prin instituirea unui blocaj rutier, însă bănuiţii se încuiaseră în maşină.  În urma intervenţiei, poliţiştii au scos din maşină şoferul, după care pasagerul de pe scaunul din dreapta faţă.  Cel mai mare risc al unui ofiţer de la Operaţiuni Speciale este să fie deconspirat în timpul unui filaj. Dacă nu îşi păstrează calmul, dacă nu ştie să gestioneze situaţia în care se află, poate să îşi piardă viaţa.

„Bărbatul, care se afla pe bancheta din spate a scos un pistol şi l-a încărcat, însă, datorită prezenţei de spirit a oamenilor legii, o tragedie a fost evitată - poliţiştii l-au scos în afara autoturismului şi l-au încătuşat. Munca de luni de zile a poliţiştilor s-a terminat cu succes, membrii grupării fiind toţi reţinuţi, iar bunurile sustrase fiind recuperate“, susţin interlocutorii din poliţie.  Direcţia de Operaţiuni Speciale este una dintre puţinele structuri ale Poliţiei Române care cooperează cu poliţişti din Europa şi din Statele Unite.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră