Aceeaşi BARZĂ, o nouă dilemă la primăria din SCHITU GOLEŞTI: cine scoate banul pentru „OPERAŢIUNEA MUTAREA CUIBULUI“

03 Iun 2015
Aceeaşi BARZĂ, o nouă dilemă la primăria din SCHITU GOLEŞTI: cine scoate banul pentru „OPERAŢIUNEA MUTAREA CUIBULUI“
În luna martie, în primăria din comuna Schitu Golești, din județul Argeș, tensiunea a fost la cote maxime. Nu, nu vă gândiţi la calamităţi sau la alte nenorociri de genul. Slavă Domnului, nici vorbă de aşa ceva. Motivul era unui cât se poate de simplu, însă pentru Marcel Palaghiu, edil al comunei din 2004, parcă niciodată nu a fost mai greu. Totul a plecat de la nemulţumirea unui sătean care a depus reclamaţie că, o barză (Ciconia Ciconia) şi-a făcut cuib pe un stâlp, foarte aproape de casa lui. Omul nostru era supărat foc şi pară că pasărea făcea foartă multă mizerie. Aşadar, barza, specie protejată prin lege, şi care îşi avea cuibul de ani buni pe stâlpul de electricitate cu pricina, a devenit peste noapte „mărul discordiei“ între autorităţile locului şi săteanul supărat.

TELENOVELA CONTINUĂ

Deşi, între timp, cuibul a fost mutat, barza s-a şi întors - fără să ţină cont de ordinul de ministru- iată că povestea este departe de a se termina. Aşa cum era de aşteptat, după controversata operaţiune „mutarea cuibului“ a venit şi nota de plată trimisă de firma de electricitate care a dus cuibul păsării de pe un stâlp de electricitate pe altul. Suma lucrării se ridică la 1500 de lei, plus TVA. Primarul Palaghiu a declarat pentru site-ul mariustuca.ro că nu a achitat încă banii şi că ar dori ca şi săteanul care a depus reclamaţia să contribuie cu o parte din suma cerută de firma prestatoare. „Într-o primă fază trebuie să achitam noi. Primăria, că noi am făcut solicitare către firma de electricitate. Să vedem dacă există posibilitatea să plătească şi beneficiarul reclamaţiei. I-am zis şi ne-a zis:<<De ce să plătesc eu>>. Vă daţi seama că nu are nicio placere. Vom vedea. Trebuie să ne mai sfătuim şi noi, vă daţi seama e un caz unic. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva“, a precizat pentru mariustuca.ro primarul Marcel Palaghiu.

CUIBUL DE BARZĂ MUTAT PRIN ORDIN DE MINISTRU


Cererea de strămutare a ajuns la Ministerul Mediului, care a emis un ordin pentru aprobarea relocării unui cuib de barză de pe raza localității Schitu Golești. Ordinul de ministru pentru mutarea cuibului a fost avizat și de Academia Română și publicat în Monitorul Oficial. Aşdar, toată suflarea din Schitu Goleşti s-a agitat să mute cuibul. Aşadar, potrivit prevederilor legale, au găsit o firmă de electricitate care să mute cuibul de pe un stâlp pe altul, mai exact la 600 de metri de locul în care a fost. Ghinion însă! La mai bine de o săptămână după „operaţiunea cuibul“, barza din Schitu Goleşti, ajunsă celebră după ce cuibul i-a fost mutat prin ordin de ministru, s-a întors din ţările calde. Cum nu şi-a mai găsit casa, s-a aşezat pe un stâlp din zonă.După lungi călătorii, barza a ajuns la Schitu Goleşti şi a mers direct la locul unde îşi avea cuibul. Nu a mai găsit nimic deoarece casa i-a fost dărâmată printr-un ordin de ministru.

,,Berzele se întorc în același cuib, îl preferă pe cel contruit în anii anteriori. În situația în care cuibul este mutat, există riscul ca pasărea să nu folosească cuibul mutat, ci să fie nevoită să-și facă altul. Îmsă, ea se va întoarce din migrație în zona cuibului. Nu există regulă în ceea ce privește comportamentul păsării. Călătoria din Africa în România este obositoare și, a face un alt cuib, înseamnă un consum mare de energie”, au precizat surse din cadrul Societății Ornitologice din România. Sursele citate au mai precizat că berzele se întorc din Africa la începutul lunii aprilie și stau pe meleagurile noastre până la jumătatea lunii august.

AMENDĂ SAU ÎNCHISOARE DACĂ DISTRUGI CUINURILE PĂSĂRILOR PROTEJATE PRIN LEGE

Legislația de protecție a naturii prevede că „este infracțiune distrugerea cuiburilor păsărilor. În anumite situații, când sunt afectate siguranța cetățenilor sau a unor bunuri, se poate face mutarea cuibului prin ordin al conducătorului unității”. Potrivit legislației în vigoare, nerespectarea acestor reguli „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei”.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră