OMS schimbă denumirea variolei maimuței (eng. - monkeypox) pentru a evita stigmatizarea maimuțelor

28 Noi 2022
OMS schimbă denumirea variolei maimuței (eng. - monkeypox) pentru a evita stigmatizarea maimuțelor

Variola maimuței este o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Acestea se transmit direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate, fiind astfel persistente pentru o perioadă mai lungă de timp pe suprafețele infectate.

Însă, în ciuda rezistenței virusului, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă, pentru că răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit.

Boala a fost identificată inițial la maimuțe, dar se găsește la alte animale și au fost 81.107 cazuri în rândul oamenilor în acest an. Cu toate că nu s-au găsit soluții viabile de eradicare a acesteia, OMS are probleme legate de denumirea bolii, și ”corectitudinea politică” față de...maimuțe.

Monkeypox (termenul în engleză pentru variola maimuței) va fi redenumit în engleză mpox, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, într-un efort de a evita stigmatizarea, anunță The Guardian

Monkeypox și-a primit numele deoarece virusul a fost identificat inițial la maimuțele ținute pentru cercetare în Danemarca în 1958, dar boala se găsește la un număr de animale și cel mai frecvent la rozătoare.

„În urma unei serii de consultări cu experți la nivel mondial, OMS va începe să folosească un nou termen preferat „mpox” ca sinonim pentru variola maimuțelor. Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus agenția de sănătate a ONU într-un comunicat.

Boala a fost descoperită pentru prima dată la oameni în 1970 în Republica Democratică Congo, răspândirea în rândul oamenilor de atunci fiind limitată în principal la anumite țări din Africa de Vest și Centrală unde este endemică.

Însă, în mai, cazurile de boală, care provoacă febră, dureri musculare și leziuni cutanate mari asemănătoare furunculelor, au început să se răspândească rapid în întreaga lume, în special în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați.

Anul acesta 81.107 cazuri și 55 de decese, din 110 țări, au fost raportate la OMS.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră