Omar Hayssam a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj ca reacție la vestea că Mohammad Munaf a fost adus în România pentru a-și ispăși pedeapsa de 10 ani de închisoare.
”Munaf a ajuns în țară! În sfărşit. Mi-e greu să mă bucur cu toată inima, e vorba de un cunoscut al meu, un apropiat adus să ispăşeasca nevinovat o sentința nedreaptă… Mi-e greu sa nu mă bucur, văzănd că momentul adevărului se apropie inevitabil, iar adevărul îmi este fara îndoială favorabil. Văd că multă lume se bucură iar în ceea ce îi priveşte pe unii mă întreb dacă bucuria lor e sinceră sau lucidă…”, a scris Hayssam pe Facebook.
Acesta a mai scris că se transmite astfel un mesaj clar că nimeni nu se poate sustrage justiției și rigorilor legii, mesajul putând fi interpretat doar cu solidaritate și cu mândrie națională.
„Salut acțiunea autorităților române! Eficiența dovedită a aparatului de Stat, este benefică pentru reputația patriei mele şi, mesajul clar că nimeni nu se poate sustrage justiției şi rigorilor legii nu poate fi interpretat decât cu solidaritate şi măndrie națională. Vorbesc în cunoştința de cauză şi, deşi sunt într-o poziție ironică rostind acestea, nu există nici un dram de sarcasm sau nesinceritate în cele afirmate”, a continuat Hayssam.
HAYSSAM:„Cred ca voi fi liber, la fel şi Mohammed Munaf“
„Cum nimic nu este întămplător în această lume iar dreptatea şi adevărul sfărşesc întotdeauna prin a se afirma răspicat, am un sentiment de bine. Speranța mi-e mai vie, detenția mai usoară. Cred ca voi fi liber, la fel şi Mohammed Munaf. Faptul ca este închis este trist dar necesar pentru a-i schimba statutul de fugar, urmărit de eterna suspiciune a vinovăției şi de anatema terorismului. Ca să cureți o rană trebuie să o deschizi. Dar durerea e prețul necesar vindecării”, a scris.
Președinția României a anunțat joi că Mohammad Munaf, condamnat pentru răpirea celor trei jurnaliști în 2005, se află în custodia Poliției Române. Acesta va ispăși în România condamnarea de zece ani de închisoare.
Ghidul Munaf arestat de armata americană după eliberarea jurnaliştilor din 2005
Reamintim că Mohammad Munaf a fost urmărit international timp de şapte ani. Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile şi a fost arestat de armata americană, după eliberarea jurnaliştilor, fiind bănuit de complicitate în răpirea romanilor, alături de alte cinci persoane. Un alt condamnat definitiv în dosarul răpirii, Omar Hayssam, a fost şi el adus în ţară de serviciile secrete şi este acum în închisoare.
În 2008, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnaliști români în Irak.
Completul Curții de Apel București a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf și plata a câte două milioane de euro ziariștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.
Curtea irakiană de Casație a anulat sentința de condamnare la moarte pronunțată în 2006 de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf. Instanța irakiană a luat această decizie motivând că din documentele Curții de primă instanță nu se poate determina rolul pe care Munaf și ceilalți acuzați l-au avut în răpirea celor trei jurnaliști români, la Bagdad, în 2005.
Mohammad Munaf, irakian stabilit în România și având dublă cetățenie- irakiană și americană- a servit drept ghid celor trei jurnaliști români răpiți în Irak la sfârșitul lunii martie 2005, fiind ținut ostatic, la fel ca și aceștia, timp de 55 de zile. La eliberarea jurnaliștilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenție de Munaf a fost condamnat pe 24 aprilie 2008 de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la închisoare pentru răpirea a trei jurnalişti români. Aceştia au fost ţinuţi în captivitate timp de 55 de zile. Instanţa a hotărât că întreaga operaţiune de răpire a fost organizată de către Omar Hayssam şi Mohammad Munaf. Omar Hayssam se află în pușcărie, fiind condamnat pentru complicitate la terorism, dar și pentru infracțiuni economice.