Olena Zelenska în Marea Britanie: Vă rog să nu lasăți să umbrească suferința ucraineni nici în fața luminilor Crăciunului”

29 Noi 2022
Olena Zelenska în Marea Britanie: Vă rog să nu lasăți să umbrească suferința ucraineni nici în fața luminilor Crăciunului”

Prima doamnă a Ucrainei a spus că oamenii nu ar trebui să uite războiul din această țară de Crăciun, înainte de un discurs adresat parlamentarilor marți.

În timpul unei vizite la Londra, Olena Zelenska este de așteptat să se adreseze parlamentarilor și colegilor de marți, la câteva zile după ce Rishi Sunak a făcut prima sa vizită în calitate de prim-ministru la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, conform The National.

Vorbind în emisiunea Today de la BBC Radio 4, doamna Zelenska va îndemna publicul britanic să nu uite „tragedia” invaziei ruse în mijlocul sezonului festiv care se apropie.

Ea a lăudat, de asemenea, sprijinul Regatului Unit pentru eforturile de rezistență ucrainene împotriva forțelor lui Vladimir Putin, în timp ce țara se pregătește pentru iarnă.

„Simțim că [sprijinul puternic] din partea ajutorului pentru oamenii noștri strămutați în forță, a asistenței politice și financiare și a ajutorului umanitar pe care îl primim de la britanici”, a spus ea pentru program.

„Ucrainenii s-au săturat de acest război, dar nu avem de ales în această chestiune. Luptăm chiar pentru viețile noastre. Publicul britanic are de ales. Ei se pot obișnui cu tragedia noastră, se pot concentra asupra propriilor lucruri importante din viață.

„Mesajul meu pentru britanici este următorul: nu este doar un război pentru libertatea și viețile noastre.

„Acesta este războiul viziunilor opuse asupra lumii, războiul pentru valori. Este important ca acestea să fie păstrate. Aceasta este o luptă pentru adevăr și valori umane.”

„Sperăm că sezonul Crăciunului care se apropie nu vă va face să uitați de tragedia noastră și să vă obișnuiți cu suferința noastră.”

Luni, doamna Zelenska a vizitat Downing Street și s-a întâlnit cu Akshata Murty, soția domnului Sunak.

Interviul integral va fi difuzat mai târziu, marți dimineață.

Ucraina va fi din nou în fruntea agendei când ministrul britanic de externe James Cleverly va călători în România săptămâna aceasta pentru o întâlnire a aliaților NATO.

Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la București este așteptată să discute despre cum să continue sprijinul pentru Ucraina pe parcursul lunilor reci de iarnă.

Domnul Cleverly, care va reafirma sprijinul Marii Britanii pentru această țară în lupta împotriva Rusiei, va fi, de asemenea, implicat în discuții despre modul în care Regatul Unit și NATO pot consolida sprijinul pentru țările în care Rusia este acuzată că exercită o influență destabilizatoare.

„În vreme ce războiul Rusiei perturbă pacea în Europa, este vital ca NATO și aliații săi să analizeze îndeaproape modul în care ne consolidăm apărarea pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm astăzi”, a spus domnul Cleverly.

„Suntem uniți în obiectivul pe termen lung de a sprijini Ucraina și de a întări în continuare NATO ca alianță defensivă.

„Marea Britanie și aliații săi vor continua să dea dovadă de putere colectivă în abordarea problemelor complexe cu care se confruntă lumea astăzi, așa cum facem astăzi la București.”

Domnul Cleverly va călători în Polonia după reuniunea NATO pentru Organizația pentru Securitate și Cooperare din cadrul consiliului ministerial al Europei de joi.

OSCE, care are 57 de membri, este preocupată de prevenirea conflictelor, gestionarea crizelor și reabilitarea post-conflict.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră