Dacă te opreşte poliţiştul, tu, şoferul, trebuie să aştepţi cuminte, cu mâinile pe volan. Între timp, nici el, omul în uniformă, nu are voie să urce în maşina şoferului oprit şi nici să stea cu acesta la prea multe taclale. Cât de limitată trebuie să fie discuţia şofer-poliţist? Ce este însă mit şi ce este realitate în comportamentul poliţistului şi în atitudinea şoferilor atunci când sunt opriţi în trafic? Cazul poliţistului de la Rutieră, târât 350 de metri pe capotă de şoferul turc, a redeschis „Cutia Pandorei“ şi în ceea ce priveşte comportamentul poliţistului şi atitudinea şoferilor atunci când aceştia sunt opriţi de purtătorii de armă. Aşadar, cum trebuie să procedezi dacă eşti tras pe dreapta de omul în uniformă? Ce drepturi, dar, în acelaşi timp, ce obligaţii ai tu, ca şofer, indiferent pentru ce eşti oprit în trafic? La rândul lui, poliţistul o paletă de obligaţii prevăzute de Legea Circulaţiei. Site-ul mariustuca.ro îţi prezintă un mic ghid de circulaţie al şoferului, dar şi al poliţistului.
Politiştii sunt imputerniciţi, conform actelor normative aflate în vigoare, să oprească şoferii în trafic in anumite situaţii. Ba mai mult, aceştia pot chiar să verifice maşinile şi identitatea pasagerilor, dacă au motive întemeiate să o facă. În acelaşi timp, dacă sunt opriţi pe dreapta, conducatorii auto sunt obligaţi să aiba asupra lor o serie de documente a căror lipsa se poate sancţiona, potrivit legii, cu amendă.
În ce situaţii, poliţistul poate opri şoferul în trafic?
Situaţiile in care poliţiştii pot să oprească şoferii în trafic sunt prevăzute în Regulamentul pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: atunci cand sunt constatate încălcări ale normelor rutiere; în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală;
pentru verificarea deţinerii de către şoferi a documentelor prevăzute de lege.
Mai mult, „oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcari ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege", se mai stipulează în Legea Circulaţiei.
Unde pot fi oprite maşinile?
Atenţie! Oprirea maşinilor este permisă chiar şi în condiţiile producerii de calamitati naturale, dezastre sau alte situaţii care pot pune în pericol siguranţa circulaţiei, potrivit avocatnet.ro.
Maşinile pot fi oprite, de obicei, în afara părţii carosabile. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci oprirea se face cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament, langă bordura ori în spaţiile de parcare, iar noaptea, cu prioritate, în locuri iluminate. „Se interzice imobilizarea vehiculului pe partea carosabilă ca urmare a semnalului de oprire efectuat de către poliţist în locurile în care vizibilitatea este redusa sub 50 m", se mai precizează în lege.
Cum procedează şoferul după ce este oprit de poliţist?
După oprirea autoturismului, şoferul trebuie să rămână înăuntru, cu mâinile pe volan, şi să respecte indicaţiile date de politist. Totodată, pasagerii nu trebuie să deschidă portierele. În acelaşi timp, poliţistul nu are voie să stea la taclale cu şoferul sau să intre în maşina acestuia.
Ce documente trebuie să aibă asupra lor conducătorii auto?
Atunci când sunt opriţi în trafic de către poliţistii rutieri, şoferii trebuie sa aiba asupra lor o serie întreaga de documente. Astfel, conform Regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să aibă la ei actul de identitate, permisul auto,certificatul de înmatriculare/înregistrare şi, dacă este cazul, atestatul profesional. În acelaşi timp, aceştia trebuie să aibă asigurarea obligatorie de raspundere civilă auto,rovinieta şi dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice. În plus, cei care transportă mărfuri sau produse periculoase mai trebuie să aibă şi documentele de transport prevăzute de lege.
„Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulatie“, se specifică în Codul rutier. Şoferii care n-au asupra lor documentele prevăzute de lege riscă să fie sancţionaţi cu 6-8 puncte-amendă.
Tot Codul Rutier mai stabileşte şi faptul că politiştii au dreptul să verifice maşinile şi identitatea pasagerilor: „În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală".
Ce se întâmplă dacă şoferul refuză să îi dea poliţstului actele de identitate
Dacă refuză sa înmâneze actul de identitate, mai exact permisul auto, certificatul de înmatriculare/înregistrare şi celelalte documente prevăzute de lege, şoferii pot primi 6-8 puncte-amendă şi patru puncte de penalizare. Acelaşi lucru îl păţesc şi cei care refuză verificarea maşinii.
CE OBLIGAŢII AU POLIŢIŞTII
La rândul lor, politiştii sunt obligaţi să respecte anumite reguli atunci când îi opreşte pe şoferi în trafic. Neprezentarea acestora şi notarea refuzului de a prezenta aceste acte pot duce la anularea unei eventuale amenzi.
1. În primul rând, agentul de circulaţie are întotdeauna obligaţia să se prezinte. În caz contrar, şoferul are dreptul să-i ceară legitimaţia;
2. În al doilea rând, acesta trebuie să-i spună conducătorului auto motivul opririi;
3. Dacă şoferul este oprit în cadrul unui filtru, acesta are dreptul să-i ceară poliţistului ordinul de serviciu în care trebuie să se regaseasca data şi între ce ore au voie să facă filtru, străzile pe care acţionează şi numele persoanelor care participă din echipaj.
În cazul în care sunteţi oprit pe motiv că aveaţi viteză şi că „v-a luat radarul“ este bine să ştiţi:
1. Puteţi cere legitimatia care atestă că poliţiştii care v-au oprit au dreptul de a lucra pe masina de radar şi să îşi desfăşoare activitatea respectivă;
2. Puteţi cere o copie după certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul şi seria aparatului.