Tot mai multe blocuri noi riscă să fie demolate, cel puţin în Bucureşti, după ce instanţele dau dreptate oamenilor care sesizează că nu au fost respectate autorizaţiile de construcţie.
Între anii 2006-2008, în plin avânt imobiliar, aproape că nu a rămas spaţiu verde neatins de betoane. Oamenii s-au trezit, pur şi simplu, cu blocul în geam.
Ulterior, pe măsură ce situaţia a evoluat, conştiinţa publică "s-a trezit”. Locatarii afectaţi de noile construcţii şi ONG-urile au început să atace în instanţă autorizaţiile emise de primării pentru clădirile noi.
Şi iată-ne în 2015, când, aproape în fiecare sector al Capitalei, clădiri noi au sentinţe de demolare.
Nicuşor Dan, preşedintele ONG-ului Salvaţi Bucureştiul a explicat pentru mariustucă.ro că, în procesele pe care le are cu autorităţile locale, sunt două tipuri de cazuri privind constucţiile noi care trebuie demolate.
„Avem cazul în care autorizaţia este ilegală, iar ulterior aceasta a fost anulată, şi apoi s-a dispus anularea clădirii.
În această situaţie avem Cathedral Plazza şi Dudeşti 94. Al doilea caz este când fie proprietarul nu are deloc autorizaţie şi construieşte, fie are autorizaţie şi construieşte mai mult. Un astfel de caz este construcţia de pe Aurel Vlaicu”, a declarat Nicuşor Dan.
Sectorul 4, nicio problemă
Site-ul mariustucă.ro a trimis solicităril legate de situaţia acestor clădiri noi care trebuie demolate şi la primăria sectorului 4. Dacă pe raza primăriei sectorului 2 sunt 9 astfel de clădiri, în sectorul 4 nu există nicio clădire nouă care să fi fost ridicată fără respectarea normelor, reiese din răspunsul instituţiei. Acesta este un record.
„Pe raza Sectorului 4 nu există clădiri noi pentru care să ne fie comunicate sentințe judecătorești de demolare”, se arată în răspunsul biroului de presă al sectorului 4.
În realitate însă, chiar în sectorul 4, a avut loc unul dintre cele mai răsunătoare războaie imobiliare legate de construcţia pe spaţiul verde. Construcţiile ridicate în parcul Tineretului au ţinut prima pagină a presei multă vreme.
ONG-ul Salvaţi Bucureştiul are chiar un proces în instanţă pentru construcţiile din din Parcul Copiilor.
Este foarte posibil ca, sentinţele judecătoreşti să nu fi fost trimise încă primăriei de sector. Instanţa obligă pârâtul, practic, firma care construieşte, să demoleze clădirile ridicate ilegal. Numai în situaţia în care firmele nu execută sentinţa în timpul impus de lege, sarcina de demolare revine primăriei de sector. Pe banii primăriei, desigur.