Vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal.
Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie. Ministerul Afacerilor Externe precizează că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei.
Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu cei doi. Reamintim că, până în prezent, au fost identificaţi în Nepal 10 cetăţeni români:şase turişti şi cei patru alpinişti menţionaţi mai sus. Toţi aceştia sunt bine.
MAE, prin intermediul Ambasadei României la New Delhi şi al Consulatului Onorific al României din Nepal, continuă demersurile pentru a stabili dacă mai sunt şi alţi cetăţeni români în Nepal, în zona afectată.
Soldat cu sute de victime şi pagube materiale uriaşe, mai ales în capitala Kathmandu, seismul a fost resimţit până în India şi Pakistan. Dintre români, Alex Găvan, unul dintre temerarii aflaţi pe Everest, a scăpat la limită şi a anunţat pe Twitter că nu este rănit. 10 alpinisti şi-au pierdut însă viaţa şi mult mai mulţi au fost daţi dispăruţi.
Cutremurul de 7,9 pe Richter care a lovit sâmbătă dimineaţă Nepalul, la ora locală 11 şi 11 minute, s-a produs la o adâncime de 10 km, foarte aproape de capitala Kathmandu.
Potrivit Institutului american de Geofizică, seismul a durat intre 30 de secunde şi două minute şi a fost urmat de o avalanşă puternică pe Everest. Sute de alpinişti au fost surprinşi în taberele de la baza muntelui. In zonă se află şi 4 români, porniti în expediţii separate pe Everest.
Alpinistul Alex Găvan se afla pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Chomolungma. Bănuind că toti cei de acasă vor fi extrem de îngrijoraţi, la 20 de minute după cutremur, el a scris pe Twitter şi Facebook că nu a fost rănit.
Alex Găvan plecase la sfârşitul lunii martie într-o nouă expediţie in Muntii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse, de peste 8.500 metri, fără oxigen suplimentar şi fără însoţitori.