Două uragane, două luni și o serie de remedieri tehnice de la încercările anterioare de lansare au fost zădărnicite, iar Artemis 1 de la NASA, cea mai puternică rachetă spațială din istorie, este în sfârșit pe cale către Lună după ce a decolat din Florida miercuri dimineața, conform The Guardian.
Nava spațială, care cuprinde puternica rachetă Space Launch System (SLS) și capsula de pionierat Orion, a luminat cerul nopții în timp ce se ridica de pe platforma de lansare din Cape Canaveral la ora 1:47 ET. Călătoria de 25 de zile și 1,3 m mile până la Lună și înapoi este prima misiune în spațiu profund a NASA, capabilă de echipaj, timp de o jumătate de secol.
„În numele tuturor bărbaților și femeilor din marea noastră națiune care au lucrat pentru a aduce acest hardware împreună pentru a face această zi posibilă, iar pentru generația Artemis, aceasta este pentru tine”, a spus directorul de lansare, Charlie Blackwell-Thompson, la scurt timp. după decolare.
A fost prima dată când racheta Nasa SLS și Nasa Orion au zburat împreună. „Artemis I începe un nou capitol în explorarea lunară umană”, a scris agenția spațială pe Twitter.
Niciun astronaut nu se află la bordul zborului de testare Artemis 1. Dar conține trei manechine și o jucărie moale Snoopy care măsoară nivelul radiațiilor și testează noi sisteme și echipamente de conservare a vieții concepute pentru următoarea generație de zboruri spațiale umane de lungă durată.
Succesul misiunii, care va culmina cu o stropire a Oceanului Pacific pe 11 decembrie, este crucial pentru zborurile Artemis 2 și 3 care vor urma. Ambele vor transporta oameni către și dinspre Lună, acesta din urmă fiind programat pentru 2025, dar se așteaptă să alunece înapoi cu un an, fiind prima aterizare lunară cu echipajul de la Apollo 17 în decembrie 1972.
Artemis 3 va adăuga un nume de femeie la singurii 12 moonwalkers din istorie – toți bărbați de la zborurile Apollo între 1969 și 1972. O misiune ulterioară a lui Artemis, în mitologia greacă sora geamănă a lui Apollo, va ateriza prima persoană de culoare, spune agenția spațială.
În timp ce misiunile Apollo au oferit prima privire practică a umanității asupra corpului nostru ceresc cel mai apropiat, mult mai mult decât explorarea de bază conduce la întoarcerea NASA.
„De ce luna?” Administratorul NASA, Bill Nelson, a spus pentru The Guardian anul trecut. „Pentru că scopul este Marte. Ceea ce putem face pe Lună este să învățăm cum să existe și să supraviețuim în acel mediu ostil și să fim doar trei sau patru zile distanță de Pământ înainte să ne aventurăm și să fim cu luni și luni de Pământ.
„Acesta este tot scopul: ne întoarcem pe Lună, învățăm cum să trăim acolo, creăm habitate.”
NASA vrea să stabilească o prezență umană pe termen lung, inclusiv construirea unei tabere de bază lunare, ca bază pentru misiunile cu echipaj pe Marte până la mijlocul anilor 2030. Viziunea sa mai amplă Moon to Mars include parteneri comerciali precum SpaceX a lui Elon Musk și racheta Starship de transport greu, care ar putea fi gata pentru primul său zbor de testare orbital de luna viitoare.
În primul rând, însă, NASA trebuie să demonstreze, după o pauză de 50 de ani, că este la înălțimea provocării de a trimite vehicule în spațiul adânc și de a le returna în siguranță pe Pământ.
Lansarea de miercuri a urmat încercărilor eșuate din august și septembrie. Acestea au fost casate după ce inginerii au descoperit o problemă de răcire a motorului, apoi nu au reușit să remedieze ceea ce a fost raportat ca o scurgere de combustibil fără legătură, dar care a fost urmărită ulterior la un senzor defect.
Speranța NASA de a încerca la începutul lunii octombrie a fost înfrânată când amenințarea uraganului Ian a forțat agenția spațială să arunce racheta gigantică de 4,1 miliarde de dolari înapoi în hangarul său.
Artemis s-a întors pe rampa de lansare pe 4 noiembrie și a rămas acolo săptămâna trecută în timpul rafalelor de 100 mph de la uraganul Nicole. Managerii misiunii au dat un acord final pentru lansare, după ce au efectuat reparații „minore” la sistemele electrice, iar determinarea unei benzi rupte de acoperire de silicon pentru vreme nu a fost un obstacol.
Jim Free, administratorul asociat al NASA pentru dezvoltarea sistemelor de explorare, a declarat că a existat o dezbatere puternică despre continuarea lansării de miercuri.
„Chiar și la sondajul de decizie finală s-a discutat despre: „Hei, să ne asigurăm că înțelegem și vorbim despre toate problemele”, a spus el reporterilor.
„Pot să vă spun că echipa a făcut absolut asta. Grupul căruia îi pasă cel mai mult de această rachetă este grupul care ia acele decizii. Nu m-aș aștepta niciodată, și nici nu am auzit vreodată, la vreo exces de încredere sau natură cavaleră.”
Orion s-a lansat deasupra celei mai puternice rachete construite vreodată, cu o tracțiune de 8,8 milioane de lire sterline, cu 1,3 milioane mai mare decât giganții Saturn V din epoca Apollo.
Artemis va zbura mai departe decât orice navă spațială construită pentru oameni, spune NASA. Va călători la 280.000 de mile (450.000 km) de Pământ și la 40.000 de mile (64.000 km) dincolo de partea îndepărtată a Lunii.
Orion va rămâne, de asemenea, în spațiu mai mult decât are orice navă spațială umană fără a se andoca la o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede și mai fierbinte decât oricând.