“Acest fapt se datorează acumulării de dioxid de carbon în atmosferă, care acţionează ca o pătură izolatoare în jurul Pământului şi împiedică degajarea radiaţiilor. E ca şi cum ai pune încă o pătură pe tine în timpul nopţii.Te încălzeşte mai mult. Aşa şi dioxidul de carbon, păstrează Pământul mai cald”, a explicat cercetătorul NASA, Comton Tucker.
Oamenii de ştiinţă admit că această creştere a temperaturii a fost determinată şi de un ciclu natural al vremii în Pacific, celebrul fenomen El Nino, care încălzeşte suprafaţa oceanelului la fiecare 2-7 ani. Ei adaugă însă că principala sursă a creşterii temperaturii este activitatea umană. Cercetătorii au subliniat necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru a menţine încălzirea globală sub 2 grade Celsius, aşa cum s-a convenint la reuniunea de la Paris din decembrie.
În SUA, unii congresmani americani, şi aceia neîncrezători în teoria încălziii globale provocate de om, au remarcat o încetinire a creşterii temperaturii după fenomenul El Nino din 1998, semn că schimbarea climatică nu este o problemă atât de serioasă. El Nino se manifestă de la sfârşitul lui 2015 şi va dura până în această primăvară.