În motivarea deciziei prin care a respins, pe 11 decembrie, cererea de arestare preventivă a medicului Gheorghe Burnei, un judecător de la Tribunalul București susține că procurorii de la Parchetul Capitalei nu au dovedit mai multe acuzații la adresa medicului Gheorghe Burnei de la Spitalul ''Marie Curie", respectiv malpraxis, experimente pe copii și folosirea de dispozitive neomologate, relatează agerpres.ro.
"(...) Trebuie precizat ritos faptul că nu sunt dovedite și nu fac obiectul cauzei penale de față eventualele acuzații de malpraxis la adresa inculpatului, cu atât mai mult cu cât pentru dovedirea acestora este nevoie de un REML, care în cauza de față lipsește. Nu poate fi reținută ca agravând situația inculpatului nici acuzația din referat privind caracterul experimental al unora dintre operațiile efectuate de către inculpat, întrucât, pe de o parte, ele exced obiectului prezentei cauze, iar pe de altă parte, sunt nedovedite. Revine Colegiului Medicilor, INML și Comisiei de Bioetică posibilitatea de a efectua o investigație serioasă, dar ulterioară prezentei propuneri, care să confirme sau să infirme temeinicia acestor acuzații, dar, la momentul de față, ele nu pot fi luate în considerare de către instanță, întrucât nu se concretizează în acuzații penale explicite la adresa inculpatului (...). Tot astfel nu fac obiectul pricinii de față și, în lipsa unei investigații serioase, nu pot agrava situația inculpatului nici susținerile privind caracterul omologat sau nu al unora dintre dispozitivele folosite de către inculpat la operații. Nici susținerea privind plata unor dispozitive medicale de către pacienți nu poate fi reținută de către instanță, întrucât excede obiectului cauzei, pe de o parte, iar pe de altă parte, din nou, Parchetul nu îi impută, în concret vreo faptă penală inculpatului", se arată în motivarea tribunalului.
Magistratul mai afirmă că Gheorghe Burnei și-a recunoscut 10 fapte de luare de mită, însă procurorii nu au dovezi pentru alte 5 infracțiuni de corupție. Mai mult, pentru faptele de mită recunoscute, înregistrările de la dosar arată că medicul "a acceptat cu greu sumele de bani primite de la pacienți".
Detalii apar în motivarea deciziei prin care un judecător de la Tribunalul București a respins, pe 11 decembrie, cererea procurorilor de arestare preventivă a medicului Gheorghe Burnei, acesta fiind plasat în arest la domiciliu.