Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, la zece ani de închisoare în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, a fost adus astăzi în România. Acesta se află, în prezent, în custodia Poliţiei Române, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Conform sursei citate, autorităţile române au finalizat joi demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetăţean irakian şi american, cu aducerea în ţară a acestuia.
”Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetăţeni români, se află în prezent în custodia Poliţiei Române. Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituţiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Felicit Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi celelalte instituţii din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului, care şi-au adus contribuţia pe dimensiunea externă, pentru ampla operaţiune desfăşurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni şi externi. Efortul autorităţilor române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovaţi în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, în anul 2005, să îşi ispăşească pedeapsa în România, conform sentinţei judecătoreşti. Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului”, spune preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis, joi, de Administraţia Prezidenţială.
Ghidul Munaf arestat de armata americană după eliberarea jurnaliştilor din 2005
Reamintim că Mohammad Munaf a fost urmărit international timp de şapte ani. Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile şi a fost arestat de armata americană, după eliberarea jurnaliştilor, fiind bănuit de complicitate în răpirea romanilor, alături de alte cinci persoane. Un alt condamnat definitiv în dosarul răpirii, Omar Hayssam, a fost şi el adus în ţară de serviciile secrete şi este acum în închisoare.
În 2008, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnaliști români în Irak.
Completul Curții de Apel București a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf și plata a câte două milioane de euro ziariștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.
Curtea irakiană de Casație a anulat sentința de condamnare la moarte pronunțată în 2006 de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf. Instanța irakiană a luat această decizie motivând că din documentele Curții de primă instanță nu se poate determina rolul pe care Munaf și ceilalți acuzați l-au avut în răpirea celor trei jurnaliști români, la Bagdad, în 2005.
Mohammad Munaf, irakian stabilit în România și având dublă cetățenie — irakiană și americană — a servit drept ghid celor trei jurnaliști români răpiți în Irak la sfârșitul lunii martie 2005, fiind ținut ostatic, la fel ca și aceștia, timp de 55 de zile.
La eliberarea jurnaliștilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenție de forțele americane în Irak.
La 12 octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad.
Hotărârea tribunalului irakian prin care Munaf a fost condamnat la moarte a ajuns și la Curtea de Apel București, instanță care a încercat, în noiembrie și decembrie 2006, să-l audieze pe Munaf printr-un sistem video, însă procedura nu a reușit.
ZECE ANI DE LA RĂPIREA JURNALIŞTILOR
28 MARTIE 2005. Trei jurnaliști români, Marie Jeanne Ion (32 de ani), redactor-șef adjunct la Prima TV, cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci (30 de ani), de la același post de televiziune, și Eduard Ovidiu Ohanesian (37 de ani), reporter la cotidianul România Liberă, au fost dați dispăruți în seara zilei de 28 martie 2005 la Bagdad, împreună cu însoțitorul lor, Mohammad Munaf, cetățean american de origine irakiană. Ei se aflau în capitala irakiană de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al Irakului.
La întoarcerea din vizitele în Irak și Afganistan, la 29 martie 2005, președintele Traian Băsescu a declarat că se caută soluții pentru rezolvarea situației. El a convocat Grupul operativ constituit la Palatul Cotroceni, aflat sub coordonarea sa. În seara aceleiași zile, omul de afaceri sirian Omar Hayssam, șef al grupului de firme „Manhattan“din București, a anunțat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare: câte un milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia dintre cei patru, potrivit afirmațiilor prezentate de presa centrală, potrivit agerpres.ro. Cei trei români, alături de alți nouă prizonieri, între care Muhamad Munaf și Florence Aubenas, au stat într-un beci mai mic decât înălțimea unui om, pe paturi din metal, fără curent electric.
Omul de afaceri sirian a fost reținut preventiv, la 5 aprilie 2005, de procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), pentru comiterea unor fapte prevăzute de legea penală în ceea ce privește afacerea 'Volvo Truck'. La 20 aprilie 2005, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a anunțat începerea urmăririi penale în cazul său.
4 MAI 2005. La data de 4 mai 2005, președintele Traian Băsescu a precizat că negocierile cu răpitorii decurg foarte greu, după instalarea noului guvern democratic în Irak. O ultimă intervenție a președintelui a avut loc pe 19 mai 2005, când șeful statului a declarat într-o emisiune televizată că în cazul jurnaliștilor răpiți 'orice este posibil', 'de la o soluționare pozitivă totală la o soluționare parțială', și menționează posibilitatea unor execuții.
22 MAI 2005. Criza ostaticilor din Irak a luat sfârșit la 22 mai 2005, când Administrația Prezidențială a anunțat că „cei trei cetățeni români — Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Eduard Ohanesian - și cetățeanul american de origine irakiană Mohammad Munaf se află, începând cu ora 13,44, sub controlul autorităților române“. După 55 de zile de captivitate în Irak, ziariștii români au fost aduși în țară la data de 23 mai 2005.
După eliberarea jurnaliștilor, autoritățile americane l-au reținut pe Mohammad Munaf, ghidul celor trei jurnaliști în Bagdad. În urmă declarațiilor făcute de acesta, la București a fost arestat omul de afaceri Omar Hayssam. Acesta a fost acuzat că a plănuit răpirea celor trei jurnaliști români, fiind prima persoană trimisă în judecată pentru terorism în România.