Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un proiect de modificare a Codului Penal, în aşa fel încât agresiunile împotriva poliţiştilor, jandarmilor sau magistraţilor să fie majorate cu două treimi, potrivit MAI. Proiectul a fost înaintat Ministerului Justiţiei. Reamintim că săptămâna trecută un polițist din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei a fost grav rănit de un șofer de cetățenie turcă care a refuzat să oprească la semnalul polițistului rutier Ionescu Gheorghe. Agentul a fost târât aproximativ 500 de metri de către șoferul vitezoman cauzându-i leziuni grave, în prezent colegul nostru aflându-se în comă. Poliţistul Gheorghe Ionescu este în stare deosebit de gravă, la Spitalul Floreasca. Cetăţeanul turc Abdullah Atas a fost arestat.
Ce vizează proiectul
Proiectul vizează modificarea a două articole din Codul Penal, respectiv articolul 257 - Ultrajul şi articolul 279 - Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului. Conform iniţiativei legislative, faptele comise asupra unui poliţist, jandarm, procuror sau judecător, aflaţi în timpul serviciului sau „în legătură cu exercitarea acestor atribuţii urmează a se sancţiona cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi".
Totodată, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat. „Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât şi analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această iniţiativă. Susţin cu tărie că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectaţi şi mai bine protejaţi de lege”, a afirmat Gabriel Oprea.
Poliţist de la Rutieră, băgat în spital de un afacerist turc
Conform analizelor realizate la nivelul Poliţiei Române, în anul 2014, au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele şase luni ale anului 2015, au fost sesizate 247. Duminică noapte, un om de afaceri turc a accidentat grav un poliţist de la Brigada Rutieră a Capitalei, care îi făcuse semn să oprească. Şoferul, care avea o alcoolemie de 1,65 la mie şi mergea cu o viteză de 180 - 200 km/h, a intrat cu maşina în poliţist, care a fost purtat pe capotă pe o distanţă de 350 de metri, iar apoi aruncat la 10 metri pe şosea.