Parlamentul European e perceput în România ca o extensie peste timp a ceea ce reprezenta Înalt Poartă pe vremurile dominației otomane. Majoritatea problemelor cu care se confruntă societate, unele care se pot rezolva local, prin dialogul părților implicate, sunt raportate cu frenezie la Bruxelles, uitându-se că imaginea defavorabilă creată prin acest proces ne este defavorabilă tuturor, nu numai adversarilor.
Despre modul în care se petrec lucrurile la Bruxelles, despre cum apare si se propaga informatii dăunătoare României, ne oferă o imagine europarlamentarul Mircea Diaconu.
"Ceea ce nu s-a difuzat în România (...) la Strasbourg, sesiune de plen, toată lumea e acolo, comisari, toată lumea. Seara, a anunţat că PPE-ul, în furie, a cerut ca România să fie pusă la zid, a doua zi, în şedinţă plenară. Eu eram în grupul meu şi am zis: staţi un pic, e nebunie. (...) Într-o singură noapte, asta trebuie să ştie toată lumea, într-o singură noapte s-au înroşit e-mail-urile tuturor. Deci toată lumea din Parlamentul European a primit în neştire informaţii monstruoase, catastrofale despre România", a declarat Mircea Diaconu, într-un interviu acordat dcnews.ro.
"Eram informat din partea unui parlamentar, unui coleg englez, despre ce groaznic e în România. Şi am zis: staţi un pic. De ce îmi spune chestia asta? I-am rugat pe asistenţii mei, au început să sape - că aşa e, asistenţii între ei se cunosc, se ştiu, orice informaţii se află rapid la nivel de asistenţi – şi ai mei au pus pe masă imediat: englezul are o asistentă, româncă, care a trimis mii de e-mail-uri într-o singură noapte.
M-aţi înţeles? Ce o mâna în luptă? Pot să afirm că sunt persoane prin tot felul de instituţii europene, din toate părţile şi puncte cheie şi chiar la vârf, unele, care au o singură treabă: să dirijeze informaţia, să o modifice puţin. Vine de acasă într-un fel, mai pune o virgulă şi o împinge mai departe uşor strâmbă, uşor altfel. Sau: asta trece mai departe, asta nu trece mai departe. Şi oamenii aceştia nu cred că sunt de capul lor acolo, eu asta spun şi nu dau cu parul mai departe, că nu am nicio dovadă.
Dar ce o mâna pe fata asta să facă aşa? L-am sunat pe englez şi habar nu avea de munca fetei, asistenta lui. A doua zi dimineaţă, ne întâlnim cu toţii acolo şi comisarul pe drepturi civile cu asta a început. Şi în România nu s-a difuzat treaba asta. A zis (...) trebuie să sancţionăm România, să nu se mai întâmple aşa ceva, conform ştirilor din noaptea respectivă, care au invadat pur şi simplu acolo. Şi a spus: Trebuie să sancţionăm România, tăiem din fonduri şi aşa mai departe. Acesta a fost preambulul întâlnirii noastre. La finalul întâlnirii, după ce fiecare şi-a spus părerea, vreo trei, patru au turnat pe România tot felul de lucruri urâte dintre ai noştri, câţiva străini au apărat impecabil, (...) la sfârşit, nu a mai fost vorba de tăierea fondurilor de niciun fel, comisarul a zis stop", a mai spus, în cadrul interviului, Mircea Diaconu.