"Vorbim de câteva mii bune de persoane. Da, o să iasă mai mulţi oameni, dar nu în orice condiţii. Ca să poţi fi eliberat condiţionat trebuie să execuţi o fracţie din pedeapsă — aşa se numeşte — şi să fi avut un comportament care să arate că te-ai îndreptat. Umblăm la eliberarea condiţionată nu în sensul de a modifica fracţia sau filosofia Codului penal, ci în sensul de a vedea ce anume, care e blocajul la nivelul instanţelor care amână aceste persoane în mod repetat, de câteva ori, astfel încât instituţia eliberării devine neinteresantă", a declarat duminică, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Digi24.
Ea susţine că opinia publică nu are de ce să respingă ideea eliberării condiţionate. "Eu vorbesc de câteva mii de persoane, care îndeplinesc criteriile. Nu vrem ieşirea din spatiul carceral a unor persoane care nu trebuie să iasă", a precizat Prună.
Ministrul a explicat că procedura actuală privind eliberarea condiţionată este prea laborioasă şi că vrea să-i dea dreptul judecătorului de supraveghere să ia această decizie.
"Faci o parte din pedeapsa şi după aceea te prezinţi în faţa unei comisii din penitenciar, comisie din care face parte şi un judecător de supraveghere şi, în baza recomandării comisiei, se merge în faţa unui judecător. Cred că această procedură este prea laborioasă. Vreau să îi dau dreptul judecătorului de supraveghere să ia această decizie", a explicat Raluca Prună.
Ea a mai spus că trebuie lucrat la programe de reinserţie socială a foştilor deţinuţi, arătând că rata de recidivă este mare, de 60%. "Ideea nu e să construim mai multe penitenciare, ci să facem ca în România pedepsele să se facă cu mai multă demnitate şi că persoanele care au fost o dată în penitenciar să nu se mai întoarcă", a mai spus ministrul.