Tinerii basarabeni care au străbătut pe jos, prin caniculă și ploaie, drumul de la Chișinău la Iași au venit în România pentru a da un semn că e momentul ca naţiunea română să se deștepte. Că este ceasul trezirii conștiinţei naţionale, atâta câtă mai există ea în sufletul unui popor rupt de istorie pe ambele maluri ale Prutului.
Ȋnsă, dincolo de această misiune, basarabenii au venit pe jos în România și pentru a afla niște răspunsuri. Vor și românii de dincoace de Prut reîntregirea ţării? Fac politicienii români ceva în acest sens? Mai e posibilă astăzi unirea?
„Trebuie să fiţi un pic mai mult martiri”
Cum președintele ţării a evitat întâlnirea cu ei, refugiindu-se, în drumul spre Madrid, la Sibiu, tinerii din Basarabia au pus aceste întrebări oamenilor politici care au avut determinarea și curajul de a veni în mijlocul lor, perntru a le vorbi.
„Din păcate, România șovăie. Ne e teamă să recunoaștem adevărul și să ne asumăm unirea, ca proiect naţional”, le-a mărturisit basarabenilor deputatul PNL Daniel Gheorghe.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, le-a atras atenţia tinerilor, spunându-le: „Povestea pe care dumneavoastră v-aţi asumat-o e atât de sensibilă, încât e urmărită, pas cu pas, de toată lumea interesată. Şi de lumea interesantă. Ce se așteaptă de la dumneavoastră? Să obosiţi. Cei mai mulţi au interesul ca această problemă a Unirii să moară. Să moară fără să o agite, să moară fără se se opună. Pentru că nu veţi găsi niciun politician, nici de la Bucureești, nici de la Chișinău, care să vă contrazică.”
Diaconescu le dă tinerilor unioniști un singur sfat: „Să nu obosiţi! Să nu vă plictisiţi! Să nu cădeţi în dezamăgire! Pentru că nu veţi putea fi opriţi altfel. Dumneavoastră trebuie să continuaţi să existaţi. Unde trebuie să se ajungă? La referendum, în cele două state. Dar numai după ce oamenii sunt corect informaţi. O astfel de voinţă populară, exprimată la nivelul milioanelor de oameni, este incontestabilă.”
Contează sprijinul extern sau, mai degrabă, opoziţia venită din partea altor ţări, în proiectul de reîntregire a României? „Ceea ce nu înţeleg politicienii este că opunerea externă nu este atât de mare. Ȋndrăznesc să spun, inclusiv din partea Federaţiei Ruse”, a declarat Cristian Diaconescu. „Vorbim aici de opunerea politică de cancelarie, nu de opunerea în ceea ce vă privește pe voi, care va fi cap-coadă. Politicienii se tem prea devreme de ruși și de occidentali. Ȋn momentul în care ai o voinţă populară clară, acest gen de argument este așteptat și acceptat de toată lumea. Pe partea rusă, este efectul geopolitic, dar acela se poate discuta, sigur... Presiunea publică, din acest punct de vedere, este esenţială.”
„De ce România nu pleacă și ea în marșuri, ca noi?”, au vrut să știe tinerii basarabeni. „Acest popor are puterea de a lua decizii dincolo de orice așteptare”, le-a răspuns Cristian Diaconescu. „Unirea nu se face peste noapte, ci se face în pași. «Unirea se poate face în interiorul Uniunii Europene», se spune la București. Nu neglijaţi acest lucru. Acest demers se poate realiza mult mai bine, dacă facem parte din aceeași familie.”
Când? Trebuie „să știi momentul, să ai voinţa tuturor și să simţi spiritul. La un astfel de demers, ca al vostru – care, din păcate, e singurul - trebuie să fiţi un pic mai mult martiri”, i-a îndemnat fostul ministru de externe al României pe tinerii basarabeni.
Klaus Iohannis „aprecieză efortul depus”
La 5 iulie a.c., 1000 de tineri basarabeni au plecat pe jos de la Chișinău și până la Iași.
Au mers circa 140 de kilometri, apoi, de acolo și până în Capitală au ajuns cu „trenul Unirii”. La 12 iulie, într-o o amplă manifestație organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, 5000 mii de bucureșteni i-au întâmpinat în Piaţa Universităţii.
Şi, deși tinerii basarabeni anunţaseră cu multă vreme înainte că doresc o întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis le-a transmis pe facebook, duminică: „Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chișinău la București. Din păcate, nu voi fi în țară și nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiți convinși că mi-ar fi făcut o reală plăcere”.
La Palatul Cotroceni, basarabenii au fost primiţi de către consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat George Vladimir Duhan. „Reprezentantii Administraţiei Prezidenţiale au transmis tinerilor aprecierea domnului Preşedinte Klaus Iohannis faţă de efortul depus”, se precizează într-un comunicat al Președinţiei. „În cadrul întâlnirii cu liderii Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, reprezentanţii instituţiei prezidenţiale şi-au exprimat deschiderea pentru consolidarea dialogului cu societatea civilă din ambele ţări, implicată în problemele din Republica Moldova. Totodată, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au reiterat preocuparea continuă a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, faţă de relaţia cu Republica Moldova şi traseul statului moldovenesc către spaţiul european. Cu acest prilej, tinerii din Republica Moldova au vizitat şi Muzeul Naţional Cotroceni.”