În Memoriul postat pe petitieonline.com se arată că Ministerul Educației a lansat la 23 decembrie 2015, în dezbatere publică, propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII, elaborate de ISE (Institutul de Științe ale Educației). Acestea vin să înlocuiască programele aflate în vigoare în acest moment care datează din anul 2011. Prin raportare la vechile planuri cadru se remarcă, în toate cele 3 variante puse în dezbatere, eliminarea completă a unei singure discipline de studiu: limba latină de la clasa VIII unde figura cu 1 oră / săptămână în aria curriculară Limbă și comunicare.
"În cele 10 documente-anexă care însoțesc planurile cadru există o singură „explicație” a autorilor pentru această eliminare în cazul tuturor celor 3 variante: . Această afirmație este un neadevăr>", se arată în memoriu.
Printre argumentele pentru menţinerea Limbii latine în oferta școlii românești începând cu clasa a VIII-a, se numără:
a. respectarea tradiției europene (latina este studiată neîntrerupt în Europa civilizată de peste 2000 de ani!, iar în România numai regimul comunist instaurat după 1947 a recomandat eliminarea ei din curriculum la cererea expresă a NKVD-ului care considera latina, logica și filosofia „materii decadente și reacționare”!)
b. formarea de competențe inter- și transdisciplinare de la vârste fragede
c. asigurarea unui fundament cultural temeinic și indispensabil oricărei construcții umaniste ulterioare
d. favorizarea unei gândiri libere, greu de manipulat, prin accesul direct și nemediat pe care îl oferă la operele clasicilor literaturii universale
"Este inacceptabil ca un grup foarte restrâns de persoane, necunoscut mediului academic, fără specializare în domeniul filologiei, să decidă în nume propriu și în mod complet netransparent eliminarea unei discipline fundamentale din învățământul gimnazial românesc. Considerăm că înlăturarea limbii latine din catalog este o măsură antinațională și în dispreț față de valorile tradiționale europene, care va afecta, dacă va fi însușită de Ministerul Educației, pe termen lung și în mod iremediabil calitatea învățământului românesc", susţin semnatarii Memoriului.