Poliţiştii au surprins în flagrant delict un medic chirurg ortoped şi o anestezistă, angajaţi la un spital de stat din Braşov, care ar fi primit 1.100 de lei, cu titlu de mită, în schimbul serviciilor medicale. În urma percheziţiilor, din cabinetul anestezistei şi de la domiciliul chirurgului au fost ridicaţi 2.950 de euro şi 17.000 de lei, bani susceptibili a proveni din activitatea infracţională.
„La data de 10 august a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, au surprins în flagrant delict un bărbat, de 44 de ani, medic chirurg ortoped la un spital din Braşov şi o femeie, de 41 de ani, medic anestezist la acelaşi spital, la scurt timp după ce ar fi primit 1.100 de lei, cu titlu de mită, în schimbul prestării de servicii medicale. Activitatea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Serviciului Român de Informaţii“, susţin oficiali din cadrul poliţiei.
Ce au găsit anchetatorii la percheziţii
În urma percheziţiei, în cabinetul anestezistei au fost găsiţi alţi 500 de lei, susceptibili a proveni de la alţi pacienţi. De asemenea, în urma percheziţiei, la domiciliul medicului ortoped, au fost găsiţi 2.950 de euro şi 16.500 de lei, susceptibili a proveni din activitatea infracţională, sume care au fost ridicate în vederea cercetărilor. Cercetările continuă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.
E oficial! Medicii angajaţi în spitalele din sistemul public de sănătate n-au voie să primească de la pacienţi plăți suplimentare sau donaţii, conform unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august şi este obligatorie pentru toate instanţele de la momentul publicării, scrie avocatnet.ro. În caz contrar, micile şi marile „atenţii“ primite de la pacienţi le pot aduce medicilor din spitalele de stat ani grei de închisoare. Pedeapsa poate ajunge până la 10 ani.
STOP CADOURILOR PENTRU MEDICI
Mai exact, judecătorii au hotărât, prin documentul menţionat, că medicii angajaţi cu contract de muncă în spitalele din sistemul public de sănătate nu pot să primească plăți suplimentare sau donaţii, chiar dacă pacienţii au dreptul, conferit de lege în prezent, de a recompensa medicii sau spitalele în care au fost trataţi.
„Fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăți suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având că urmare incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din Codul penal”, scrie în decizia ICCJ publicată miercuri în Monitor.