Exclusiv. Preşedintele ANPC, Marius Dunca, despre litoral românesc: “Ceea ce am găsit noi este o bătaie de joc la adresa turistului”. Vezi care sunt hotelurile si restaurante închise

28 Aug 2015
Exclusiv. Preşedintele ANPC, Marius Dunca, despre litoral românesc: “Ceea ce am găsit noi este o bătaie de joc la adresa turistului”. Vezi care sunt hotelurile si restaurante închise
Zeci de kilograme de produse alimentare expirate, condiții igenice impropri, condiții de cazare inumane, saltele vechi de prin anii 1970, dar şi bătaia de joc la adresa turiştilor sunt doar câteva dintre ingredientele de pe litoralul românesc. Preşedintele Autorității Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Dunca, a acordat un interviu publicaţiei mariustuca.ro, în care face o radiografie dură a problemelor cu care se confruntă turiştii pe litoralul românesc.

Ați fost în control pe litoral. Care au fost motivele pentru care au fost demarcate controale în plin sezon estival?

Marius Dunca: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avut un comandament special petru litoral. Scopul acestuia a fost de a-i asigura pe turişti că beneficiază de produse şi servicii conforme. Am tras un semnal de alarmă tuturor agenților economici care nu respectă legislația. Pe litoral am ajuns din luna mai unde am dus campanii de prevenție şi le-am explicat legislația din punct de vedere al consumatorului. Ba chiar i-am înştiințat că vom face controale.

Ce ați găsit pe litoral?

Dacă noi gândim ca din 1970 să nu schimbăm saltelele şi nici mobilierul, apoi ne plângem că nu avem turişti înseamnă că, lipsa de management sau marketing lipseşte cu desăvârâire. Ceea ce am găsit noi este o bătaie de joc la adresa turistului român, este o
lipsă de respect față de turiştii care vin pe litoral.

Am găsit zeci de kilograme de produse expirate, alimente care pot pune în pericol viața şi sănătatea turiştilor. Bucătăriile erau murdare, muşchi de vită expirat. Foarte multe produse expirate. Pe partea de servicii turistice dacă tu ai 100 de locuri şi tu faci 120 de cazări, atunci esti obligat să le acorzi turiştilor o cazare similar la un hotel de trei stele.

Împreună cu Autoritatea Națională de Turism am declasificat şi câteva hoteluri. Apoi, vine partea cu şezlongurile. Avem un regulament care prevede ca 30% din plajă trebuie lăsată pentru turiştii care vin cu prosopul. Apele Române trebuie să curețe aceste plaje pentru că este o mizerie de nedescris.

Cum se poate îmbunătăți situația?

Trebuie să învățăm să oferim servicii. Dacă doar încasăm bani şi nu reinvestim şi nu avem un management şi o strategie de marketing litoralul ramâne ca în anii 1970.
Ce sfaturi le dați turiştilor în acest caz?

Turiştii trebuie să aibă încredere în instituțiile statului şi să ne apeleze la acel număr unic. Sau să ne sesizeze prin internet.
Trebuie să învățăm să refuzăm produse si servicii. Sunt banii noştri, sunt bani munciți. Nu-şi bate nimeni joc de banii noştri. Atunci trebuie să refuzăm. Dacă vedem la raft un produs care nu corespunde, nu cumpărăm, dar sesizăm autoritățile statului.
Trebuie să fim mai solidari şi să fim mai uniți.

Sezonul estival încheiat. Ce urmează?


Din octombrie - noiembrie o să începem campania şi la munte, în toate stațiunile. Acolo calitatea serviciilor este un pic mai ridicată.

Cea mai mare amendă
Hotelul Bavarie Blue din Mamaia a fost amendat cu 15.000 de lei pentru că în bocul alimentar s-a găsit o cantitate de 130 de kg materie primă având termenul de valabilitate depăşit şi fără a se respecta condițiile de depozitare. Totodată, s-a dispus şi oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea situației.

La Autoservirea Berlin din Eforie Nord s-a aplicat o amendă de 40.000 de leipentru utiliarea de produse nesigure fără elemnete de identificare

La Hotel Restaurant Terra şi Hotel Romanța s-au aplicat amenzi de 30.000 de lei pentru produse aalimentare ce pun în pericol viața şi sănătatea consumatorilor. Totodată, s-a dispus şi oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea situației.

Terasa Albatros din Eforie Sud – produse expirate şi produse la care nu sunt respectate condițiile de depozitare.

Totodată, au fost închise alte 27 de terase şi restarante.
Hoteluri închise: Bavaria Blue, Hotel Jupiter, Hotel Venus, Vila Panoramic, Pensiunea Maria, Vila TCM, Hotel Rosiori, S.C. Ecor Maritim, S.C. Orizont Cerna, S.C. Eurosantis.

Va urma...
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră