Cetăţeanul german Georg Xaver Schiele e dat în urmărire internaţională din august 2013 de către Tribunalul Districtual din Breclav – Republica Cehă, fiind condamnat la închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de o fraudă de circa jumătate de milion de euro. Joi, 23 iulie a.c., el a fost depistat în punctul de trecere a frontierei de la Stânca-Costeşti, judeţul Botoşani, iar la verificările făcute de autorități s-a constatat că pe numele lui figurează un mandat european de arestare preventivă. A fost reţinut de poliţiști, însă a stat în arest mai puţin de 24 de ore.
Vineri, judecătorii Curţii de Apel Suceava au respins propunerea de arestare preventivă, făcută în baza unui mandat european de arestare, iar Georg Xaver Schiele a fost eliberat sub control judiciar. Conform minutei deciziei Curţii de Apel Suceava, instanţa a dispus ca, „pe durata controlului judiciar, persoana solicitată SCHIELE GEORG XAVER să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată instanţa sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia mun. Tg. Mureș, jud. Mureș, desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de aceasta sau ori de câte ori este chemat. În temeiul art. 215 al. 2 lit. a Cod procedură penală, impune persoanei solicitate SCHIELE GEORG XAVER să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei”.
Decizia nu este definitivă, iar procurorii au făcut deja contestaţie, urmând ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe săptămâna viitoare.
Conform datelor solicitate de www.monitorulsv.ro Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, cetăţeanul german a fost acuzat şi condamnat în Cehia pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, reţinerea şi însuşirea pe nedrept a beneficiilor angajaţilor. „La data de 26.05.2008, în calitate de preşedinte al Companiei Zefa Tvrdonice, împreună cu un cetăţean ceh – preşedinte al Consiliului de supraveghere din aceeaşi companie, cu intenţie, au pregătit şi efectuat tranzacţii comerciale, încheind cu Compania Orpella un contract de cumpărare în baza căruia fondurile şi proprietăţile de la prima companie au fost transferate la cea de-a doua, pentru preţul de 11.219.445 CZK (aproximativ 448.777 euro), ştiind că ei înşişi au cumpărat Compania Orpella, care nu avea nici un angajat şi nu desfăşura nici o activitate, şi au provocat pagube Companiei Zefa Tvrdonice în valoare de 12.282.030 CZK (491.281 euro)”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.