Mâine, zi decisivă pentru majorarea alocaţiilor pentru copii

18 Mai 2015
Mâine, zi decisivă pentru majorarea alocaţiilor pentru copii
Mâine se vor relua dezbaterile pe proiectul de lege privind dublarea alocației de stat pentru copii, în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaţilor. Rezultatul votului privind aprobarea măririi alocației de stat pentru copii va influența votul final în plenul Camerei Deputaților pe marginea propunerii legislative. 

Organizația Salvați Copiii solicită Comisiei pentru muncă și protecție socială din cadrul Camerei Deputaților avizarea pozitivă a propunerii legislative de dublare a alocației de stat pentru copii (de la 42 la 84 de lei) și consideră că acceptarea acestei propuneri reprezintă un demers firesc în respectarea drepturilor copilului în România.

"Suntem încredințați de faptul că acest efort financiar propus nu este unul facil pentru Guvernul României, însă un plan de implementare în trepte a creșterii alocației poate constitui o soluție realistă, indiferent de dificultățile economice pe care le traversează țara. Astăzi am trimis scrisori de reconsiderare a poziției pentru toți cei care au votat negativ săptămâna trecută și speram ca discuția de mâine să fie una favorabilă copiilor", a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii,conform unui comunicat al organizaţiei.

Aceasta arată că în România sunt 3.742.418 de copii, la o populație de 19.947.311, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5%, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria 51,5%, dar la mare distanță de media europeană 27,7% (conform Eurostat).

Conform INS, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor este de 32,1%, semnificativ mai ridicată decât cea a populației adulte, 21,5% (18-64 ani) sau în vârstă, 15% (65 de ani și pește). Astfel că rata deprivării materiale severe, în rândul copiilor, comparativ cu populația adultă, era de 34,1%, la nivelul anului 2013 (INS).

Alocația acordată în România pentru copii are cea mai scăzută valoarea raportată la salariul minim pe economie, de doar 4%, față de 8% în Bulgaria sau 18% în Ungaria.

sursa foto: irinafalcovschi.blogspot.com



Alte stiri din Actualitate

Ultima oră