"Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după răpire verifică în regim de urgenţă veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criza interinstituțională convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele şi metodele specifice de acțiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT", precizează MAE în comunicat.
Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune susține într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.
Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. (V.M.)
Informaţii actualizate privind cetăţeanul român răpit în Burkina Faso
Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetățeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio difuzat în presă. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat, se arată într-un comunicat al MAE român.
În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.
Celula de criză continuă să colaboreze strâns, în demersurile pe care le întreprinde, cu partenerii internaţionali ai României. Având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia.
Informatii suplimentare
Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a fost constituită la 4 aprilie 2015, atunci când situaţia cetăţeanului român a fost cunoscută autorităţilor române, conform hotărârii CSAT din 3 aprilie 2013 privind "Metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României".
În prezent, din Celula de criză fac parte reprezentanţi ai MAE, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale.
Celula de criză a transmis permanent informări Preşedintelui României şi Primului Ministru.
Celula de criză interinstituţională convocată de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situaţiei.
Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român.
Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor stabilite prin Metodologia aprobată de CSAT.