Lipsa de diplomație a lui Trudeau taxată de Xi: tensiunea crește în relațiile Canada-China

17 Noi 2022
Lipsa de diplomație a lui Trudeau taxată de Xi: tensiunea crește în relațiile Canada-China

Xi Jinping l-a mustrat furios pe Justin Trudeau după ce oficialii canadieni au împărtășit detaliile unei întâlniri anterioare, subliniind relația înghețată dintre cei doi lideri, precizează The Guardian.

Într-un clip înregistrat de grupul media la summitul G20 din Indonezia, un Xi vizibil frustrat îl trage deoparte pe premierul canadian și spune că „nu este potrivit” ca detaliile despre o conversație anterioară dintre cei doi lideri să fi fost împărtășite presei. sugerând că lui Trudeau îi lipsea „sinceritatea” în abordarea sa.

„Tot ceea ce discutăm a fost scurs în ziar, nu este potrivit”, îi spune Xi lui Trudeau printr-un traducător. „Și nu așa a fost condusă conversația”, a adăugat el.

Schimbul dificil a avut loc la o zi după ce surse guvernamentale au informat că în timpul unei conversații anterioare la marginea summit-ului, Trudeau a exprimat „îngrijorări serioase” cu Xi cu privire la „activitățile de interferență” tot mai agresive ale Chinei.

Iritația lui Xi de miercuri a fost o pauză rară cu aparițiile sale publice, în mod obișnuit, atent scenarii.

„În Canada, credem în dialogul liber, deschis și sincer și asta vom continua să avem”, a spus Trudeau, întrerupându-l pe traducătorul lui Xi. „Vom continua să căutăm să lucrăm împreună în mod constructiv, dar vor exista lucruri asupra cărora nu vom fi de acord.”

Gestind cu mâinile, Xi i-a spus lui Trudeau că cei doi trebuie să „creeze mai întâi condițiile”. Cei doi și-au încheiat conversația strângând mâna și plecând în direcții opuse, premierul canadian părând pedepsit de întâlnire.

Schimbul inconfortabil – și conversația anterioară – au urmat avertismentelor repetate din partea lui Trudeau și a altor oficiali că China a încercat să submineze democrația Canadei. Oficialii de informații canadieni au informat parlamentarii în ianuarie că consideră că China a intervenit în alegerile federale din 2019, iar rapoartele din presă de la începutul acestei luni au susținut că Beijingul a finanțat o rețea clandestă de candidați. Luni, poliția canadiană a acuzat un cercetător de la compania electrică din Quebec de spionaj pentru că ar fi trimis secrete comerciale în China.

După prima conversație, echipa lui Trudeau a spus că el și Xi au discutat, de asemenea, despre invazia Rusiei în Ucraina, Coreea de Nord și importanța conferinței Cop15 privind biodiversitatea din decembrie, unde China și Canada vor găzdui împreună națiuni într-un efort de „a proteja natura și a lupta”. schimbările climatice”, a spus sursa.

Stephanie Carvin, profesor de relații internaționale la Universitatea Carleton din Ottawa, a spus că probabil că Xi nu a apreciat modul în care știrile despre întâlnirea sa cu Trudeau au fost divulgate presei canadiene și a adoptat o abordare mai confruntatoare pentru a „salva fața” data viitoare când a văzut-o. primul ministru canadian.

„La finalul zilei, Canada nu este Europa sau Statele Unite și Xi știe că poate adopta o atitudine mai agresivă în mod public. În plus, el poate folosi Canada ca exemplu pentru alte state fără prea multe consecințe”, a spus ea.

Cu relațiile încă tensionate între cele două țări, Trudeau a fost lăsat în afara oricăror întâlniri oficiale cu Xi – un snob diplomatic pentru premier. Liderul chinez și-a făcut timp la Bali pentru a se întâlni cu președintele SUA, Joe Biden, într-o întâlnire cu ușile închise care a durat mai bine de trei ore și jumătate. Xi s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu premierul australian, Anthony Albanese.

Adresându-se reporterilor după interacțiunea tensionată, Trudeau a spus că nu orice conversație cu conducerea chineză va fi „ușoară”, dar a adăugat că Canada trebuie să fie capabilă „să se implice în mod constructiv și direct și, în același timp, să fie acolo pentru a contesta drepturile omului și valori care contează pentru canadieni”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră