Legea dării în plată nu se aplică persoanelor executate silit

13 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Legea dării în plată nu se aplică persoanelor executate silit

Legea privind darea în plată nu se poate aplica în cazul în care debitorii au fost deja executați silit și imobilul care garantează creditul a fost deja vândut de creditor, arată o motivare a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial.

Curtea a respins excepția de neconstituționalitate ridicată de Raiffeisen Bank pe mai multe articole din Legea privind darea în plată, într-un dosar în care un debitor a cerut instanței să șteargă datoria la bancă, conform profit.ro. Debitorul în cauză a fost executat silit de către Raiffeisen, care a vândut la licitație imobilul care garanta creditul, rămânând cu datorii la bancă.

CCR consideră că Legea privind darea în plată nu are legătură cu acest caz.  Deci, darea in plata nu se aplică pentru imobilele deja vândute de creditor, clienții executați silit neputând stinge astfel datoria totală.

“Mai precis, Legea nr. 77/2016, în întregul ei, nu poate sta ca temei, în mod formal, al acțiunii întemeiate de reclamant, întrucât acesta nu a formulat nicio notificare și nu a solicitat transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului său, bunul fiind deja vândut la licitație publică încă din anul 2015”, potrivit motivării CCR.

Decizia a fost de CCR luată la 27 octombrie, a fost motivată în 7 decembrie, dar publicată cu întârziere în Monitorul Oficial, 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră