Legea Turismului va sancționa mai blând gherțoii. Ce amendă riști dacă intri cu mașina pe plajă

27 Iun 2015
Legea Turismului va sancționa mai blând gherțoii. Ce amendă riști dacă intri cu mașina pe plajă

Noua Lege a Turismului propune pedepse mai blânde pentru cei care intră cu mașinile pe plajă dar și pentru administratorii care nu iau măsuri pentru a interzice camparea la malul mării. Amenzile vor fi reduse la 10.000 de lei, jumătate cât este cuantumul maxim al penalizărilor în prezent. Noua lege îi va sancționa însă mai dur pe administratorii plajele mizerabile sau pe cei care interzic accesul liber al oamenilor la țărmul Mării Negre.
Proiectul de lege, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, stabilește că turismul este domeniu de importanţă strategică şi ramură prioritară a economiei naţionale. Legea se va aplica tuturor formelor de turism precum şi tuturor persoanelor fizice şi juridice care prestează servicii sau desfăşoară activităţi turistice.

Pușcărie pentru construcțiile ilegale

Potrivit proiectului de act normativ, constituie infracţiuni "executarea în areale turistice fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor construcţii sau dotări decât cele admise în condiţiile legii", precum şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. Aceste infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Amenzi pentru plaje mizerabile

Nerespectarea prevederilor privind întreţinerea şi igienizarea zilnică a plajei închiriate, neamenajarea plajei la începutul sezonului turistic estival, neasigurarea lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă până la zona limitrofă plajei se amendează cu sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei.
Amenda poate urca până la 50.000 de lei pentru administratorii plajelor care interzic publicului accesul liber pe plajă și libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei. Aceeași amendă maximă se aplică persoanelor fizice și juridice care oferă servicii de cazare fără a avea autorizare, agențiilor și operatorilor care prezintă informații nereale în materialele de promovare și în ofertele de pe net sau din structurile de cazare.
Nici firmele sau persoanele care desfășoară activităţi turistice pe plajă fără a deţine autorizaţie nu scapă de penalizări, amenda urcând până la 50.000 de lei. În prezent, cuantumul amenzilor pentru toate contravențiile enumerate este cuprins între 10.000 și 20.000 de lei.
Documentul mai prevede că operatorii economici din turism care deţin structuri de primire turistice în staţiuni au obligaţia să renoveze exterioarele clădirilor de orice tip în care îşi desfăşoară activitatea de cazare, alimentaţie publică, agrement, transport turistic, tratament balnear, în vederea asigurării aspectului general al clădirii.

Amendă redusă la jumătate pentru camparea pe plajă

Noua Lege a Turismului prevede sancțiuni și pentru cei care circulă sau parchează mașinile pe plajă. Aceștia pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. Aceleași penalizări se aplică și administratorilor plajelor care permit camparea pe plaja cu destinaţie turistică, dar şi celor care realizează activităţi de comerţ ambulant pe plajă. Dacă va fi aprobată în această formulă, noua lege va reduce la jumătate cuantumul amenzii maxime pentru aceste contravenții. În prezent, OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă prevede amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei pentru aceste fapte.

Importanța personalului calificat

În plus, operatorii economici autorizaţi în domeniul turismului au obligaţia "să funcţioneze cu personal calificat, specializat, perfecţionat şi autorizat, în conformitate cu reglementările şi normele de specialitate în vigoare". În ceea ce priveşte formarea profesională, se specifică faptul că este permisă dobândirea competenţelor profesionale în domeniul turismului prin "practicarea unor activităţi specifice sectorului turistic direct la locul de muncă sau autoinstruirea".
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră