Parlamentul României a adoptat o lege privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern care are ca scop încurajarea alăptării la sân, în condiţiile în care doar 12,6% dintre mamele din România fac acest lucru, scrie foxnews.com.
Legea a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, care este for decizional, cu 275 de voturi pentru şi patru abţineri. Senatul a adoptat actul normativ în noiembrie 2011.
Conform proiectului de lege trimis la promulgare, Ministerul Sănătăţii, prin instituţiile aflate în subordinea, sub autoritatea şi/sau în coordonarea sa, are responsabilitatea informării publicului în ceea ce priveşte nutriţia sugarilor şi a copiilor de vârstă mică până la 2 ani.
Totodată, legea interzice plasarea, reclama şi orice altă formă de promovare a produselor ce înlocuiesc laptele matern către publicul larg sunt interzise.
De asemenea, este interzis producătorilor sau distribuitorilor să realizeze activităţi de reclamă sau de plasare a produselor vizate, la punctele/structurile de vânzare, precum şi orice acţiuni de promovare a produselor vizate la nivelul comerţului cu amănuntul, sau alte activităţi cu privire la oferte speciale, cupoane de reducere, loterii publicitare, vânzări speciale, vânzări legate, premii, cadouri, pachete promoţionale, etalări speciale la vânzare, distribuire de mostre, sau orice alte practici asemănătoare.
Legea interzice şi realizarea de activităţi de reclamă şi orice alte acţiuni de promovare a produselor vizate atât de către vânzători direcţi, cât şi cu ocazia vânzării la distanţă a produselor.
"Este interzisă oferirea, distribuirea sau furnizarea de mostre de produse vizate ori de cadouri prin care să se promoveze produsele vizate sau să se facă reclamă la acestea, de către producători ori distribuitori, direct sau indirect, publicului larg, gravidelor, mamelor de sugari sau de copii de vârstă mică până la 2 ani sau membrilor familiilor acestora ori personalului din sistemul de sănătate. Personalul de marketing, în exerciţiul funcţiei sale, nu are dreptul să contracteze, direct sau indirect gravidele, mamele de sugari ori de copii de vârstă mică până la 2 ani sau membrii ai familiilor acestora", mai prevede legea.
Conform foxnews.com, OMS recomandă alăptatul la sân în primele 6 luni de viaţă. Susţinătorii alăptatului la sân din România susţin că distribuitorii de substituenţi ai laptelui matern îşi fac o reclamă agresivă, oferind inclusiv medicilor stimulente financiare pentru a promova astfel de înlocuitori.
Legea interzice comercializarea substituenţilor laptelui matern în cadrul sistemului de sănătate. "Persoanele din cadrul sistemului de sănătate, inclusiv asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari, au obligaţia de a instrui mamele sau persoanele în grija cărora se află sugari ori copii de vârstă mică până la 2 ani, în privinţa alăptării şi/sau utilizării produselor vizate", mai prevede actul normativ.
Mihaela Sandu, purtătorul de cuvânt al unui ONG care susţine alăptarea la sân, spune că noua lege va restricţiona manipularea mamelor şi le va oferi femeilor posibilitatea de a alege.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!