Este un ciobănesc german în vârstă de 5 ani. A participat la campionatele mondiale și a dobândit titlul de campion al României în „căutarea pe urmă”. Recent însă, Kasim a dat examenul vieţii lui: a salvat un om, găsindu-l la 12 km de locul disparţiei. Şi-a făcut datoria, chiar și atunci când oamenii au renunţat, învinși de ploaie. Povestea lui Kasim a fost relatată pe larg de ziarul „Gazeta de Sud”
În comuna Mischii din județul Dolj se dăduse alarma încă de la primele ore ale dimineții. Un bătrân bolnav de Alzheimer fusese dat dispărut de familie. Degeaba l-au căutat cei ai casei prin împrejurimi, nici urmă de el. O ploaie torențială le-a întrerupt căutările, dar bătrânul trebuia găsit cât mai repede. Slăbit, bolnav, cu greu ar fi putut face față unei zile și nopți fără apă şi mâncare.
Odată cu trecerea orelor, disperarea creștea. Unul dintre căutători și-a amintit de asociația canină din Craiova. „Cu ajutorul unui prieten, am reușit să iau legătura cu Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Naţional de Educare Canină. Le-am cerut ajutorul. O echipă a sosit în comună“, a povestit Adrian Pană, localnic al comunei Mischii, pentru www.gds.ro.
În scurt timp, Kasim, ciobănesc german, câine de urmă și salvare al Centrului Național de Educare Canină de la Craiova, a ajuns cu stăpânul său la casa bătrânului. Avea de îndeplinit o misiune dificilă, poate cea mai dificilă de până atunci din cariera sa. „Am reușit să-i luăm urma bătrânului cu ajutorul lui Kasim. Conduși de el, am ieșit prin spatele curții. Ulterior, pe camerele video de la primărie am avut confirmarea că pe acolo pe unde ne indicase Kasim o luase și bătrânul bolnav, care fusese dat dispărut. După patru ore de căutări, Kasim ne-a condus la bătrân“, povestește Adrian Pană, cel care a participat direct la căutări.
După ce a parcurs 12 kilometri pe câmp, Kasim i-a condus pe căutători la bătrân. Până la această misiune, el nu mai fusese solicitat niciodată pentru găsirea unui un om. „Din punct de vedere uman, misiunea nu a fost deloc dificilă, dar dacă discutăm din punct de vedere chinotehnic, a fost cumplit. Să cauți timp de patru ore pe un traseu de 12 km, când se știe că un câine de urmă merge aproximativ un kilometru pentru a demonstra că este cu adevărat un câine de urmă, nu este deloc ușor. Kasim a mers de zece ori mai mult, a parcurs un traseu de anduranță maximă. Era după ploaie, l-a prins seara. Era un drum cu foarte multe mirosuri, mulți curioși care însoțeau echipele canine în misiune, deci cu un stres psihic extrem. Dificultatea acestei misiuni a început încă de la plecare, din zona zero. A trebuit să traverseze curtea, a plecat printr-o zonă extrem de dificilă, prin porumb. A trebuit să se concentreze foarte bine. Orice deviere stânga, dreapta, orice adiere de vânt, orice miros de om venit din altă parte îl putea deruta, îl putea bulversa din punct de vedere al orientării. Dădeam 60 la sută șanse de reușită. Am mers pe experiența lui Kasim. Faptul că a ajutat în depistarea persoanei dispărute și a găsit-o și în viață mă face să declar că acest exemplar de ciobănesc german este un erou necunoscut, așa cum sunt câinii de salvare“, a precizat pentru www.gds.ro Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină de la Craiova, cel care a coordonat echipa aflată în misiune la Mischii.
Kasim și-a dovedit abilitățile de câine de căutare încă de mic, așa că stăpânul său nu a trebuit decât să-i dezvolte aceste calități și să-l ajute astăzi să vină în sprijinul comunității. „Romano Kasim a intrat în familia mea în 2010. L-am luat când avea o lună de la președintele Asociației de Ciobănești Germani din România. De atunci și până în momentul de față se pregătește intens în vederea susținerii unor examene. A participat la campionatele mondiale. Kasim este, de altfel, campionul României de căutarea pe urmă. Pot depune tot efortul, împreună cu acest ciobănesc german, pentru a ajuta și alți oameni care se află în impas. Nu sunt la primul cățel. Îmi place această rasă și cred că toată viața o să am în curte un exemplar“, a precizat Cristian Șerban, stăpânul lui Kasim.
Kasim a reușit să salveze o viață. Nu este un lucru la îndemână. Orele de antrenament, participările la examene, competițiile de gen, care i-au adus printre alte distincții și titlul de campion al României de căutare pe urme, au dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că toată munca nu a fost zadarnică. Astăzi printre noi trăiește un erou.