Racolau minore abordându-le la telefon, prin messenger sau direct de pe stradă, folosind cunoscuta metodă „loverboy”. Fetele erau vrăjite cu promisiuni de căsătorie și, o vreme, între traficanţii și victime se stabileau relaţii de prietenie sau de concubinaj. Apoi, povestea de iubire se termina brusc și începea coșmarul: fetele erau obligate să se prostitueze. Curtea de Apel Galaţi a dovedit clemenţă faţă de membrii unei reţele de trafic de carne vie, fie reducând și la mai mult de jumătate pedepsele dispuse de prima instanţă, fie dispunând suspendarea executării pedepsei și obligarea traficanţilor de a presta 60-100 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Minorele erau traficate în Marea Britanie, Germania, Spania şi Italia
La 20 martie 2014, procurorii DIICOT au efectuat 23 percheziţii domiciliare în Brăila, Buzău şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni ce viza destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Clanul „Taxi” din Brăila, botezat astfel după porecla liderului său, Ion Ionel.
Ȋn perioada 2008 – 2014, traficanţii au racolat mai multe fete din mediul rural, pe care, profitând de situaţia lor materială precară, de lipsa de educaţie precum şi în baza unor promisiuni de căsătorie, le-au exploatat sexual. Majoritatea fetelor erau minore aflate în abandon şcolar. Au fost identificate 26 de victime, ce proveneau din judeţele Brăila, Buzău, Iaşi şi Maramureş. Cea mai tânără dintre victime avea doar 13 ani.
Conform DIICOT, fiecare membru al grupării avea un rol bine stabilit în cadrul reţelei, respectiv racolare, supraveghere, transportare, cazare, toate aceste activităţi fiind desfăşurate în scopul exploatării sexuale.
Iniţial, traficanţii aveau cu victimele relaţii de prietenie sau concubinaj, iar ulterior le determinau prin ameninţare sau prin agresiuni fizice să practice prostituţia în folosul lor. Unele victime au fost lipsite de libertate, fiind supravegheate permanent de către membrii grupării şi eliberate numai prin intervenţia poliţiei. Fetele erau obligate să practice prostituţia în ţară (în Brăila, pe centura oraşului sau în apartamentele închiriate de proxeneţi, și în Constanţa, unde gruparea coopera cu proxeneţii locali), dar și în alte state ale Uniunii Europene (Marea Britanie, Germania, Spania şi Italia). Conform DIICOT, o tânără prostituată din grupul lui „Taxi” scotea şi 1.000 de lire sterline pe noapte.
Procurorii DIICOT au probat cu înscrisuri transferurile monetare efectuate între membrii grupului, din Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Cehia şi Austria. Alte sume încasate de clanul „Taxi” proveneau din exploatarea sexuală a fetelor pe teritoriul României. Anchetatorii au descris și sistemul de organizare al grupului infracţional: „creierul” întregii acţiuni, Ion Ionel, coordona telefonic întreaga activitate infracţională, inclusiv în perioadele în care el s-a aflat în puşcărie, în executarea pedepselor primite pentru alte infracţiuni. Sub conducerea lui, clanul funcţiona într-o reţea de trafic de persoane de tip familial, pe celule (bunică, fii, concubine, nepoţi).
La 13 mai 2014, procurorii au dispus trimiterea în judecată a membrilor clanului „Taxi”: 12 indivizi, acuzaţi de săvârșirea infracţiunii de trafic de minori. Noul Cod Penal prevede, conform art.211, că „(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Dacă fapta a fost săvârşită în condiţiile art. 210 alin. (1) (n.r. - prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea de vădită vulnerabilitate a acelei persoane, prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane,), pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (3) Consimţământul persoanei victimă a traficului nu constituie cauză justificativă.”
La 7 ianuarie a.c., Tribunalul Brăila i-a condamnat pe cei 12 inculpaţi la pedepse ce se apropiau de maximul prevăzut de lege. Traficanţii de carne vie au atacat decizia, iar Curtea de Apel Galaţi, prin sentinţa pe care a dat-o zilele trecute, a decis că un individ acuzat de trafic de minori poate fi pedepsit și cu... „muncă în folosul comunităţii”. Prezentăm pasajele relevante ale hotărârii judecătorești.
De la 12 ani de închisoare, la 2 luni de muncă neremunerată
1. ION IONEL, zis „Taxi”, zis „Cosmin”, zis „Ionuţ”, condamnat de Tribunalul Brăìla la o pedeapsă de 14 ani şi 203 zile de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatului ION IONEL, (...) contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul ION IONEL să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 5 ani și 6 luni închisoare, sporită la 8 ani și 10 luni închisoare (...)”;
2. ION NICOLAE, zis „Nicu”, zis „Cosmin”, zis „Robertino” sau „Robert”, zis „Ionuţ”, zis „Cornel ăla Mare”, zis „Târnăcop”, zis „Polonic”, zis „Albert”, zis „Samurai”. Fusese condamnat de Tribunalul Brăila 14 ani de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatului ION NICOLAE, (...) contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 5 ani închisoare, sporită la 9 ani și 4 luni închisoare (...)”;
3. ION NICOLAE RADIAN, zis „Iulian”, zis „Ionuţ”, zis „Nenei”, zis „Cosmin”, fusese condamnat de Tribunalul Brăila la 12 ani şi 8 luni de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatului ION NICOLAE RADIAN, (...) contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 4 ani și 8 luni închisoare, sporită la 7 ani și 8 luni închisoare (...)”;
4. ION SOMNA fusese condamnată de Tribunalul Brăila la 12 ani şi 4 luni de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatei ION SOMNA, (...) contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpata să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 3 ani închisoare, sporită la 4 ani și 8 luni închisoare (...)”;
5. ION STANCA, zisă „Aneta”, mama lui Ion Ionel, fusese condamnată de Tribunalul Brăila la 12 ani de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatei ION STANCA, (...) contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpata să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 1 an și 8 luni închisoare, sporită la 3 ani închisoare (...) În baza art.91 - 92 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate inculpatei Ion Stanca pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. În baza art.93 C.pen., pe durata termenului de supraveghere impune inculpatei să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea;
- să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă. În baza art.93 alin.3 C.pen., dispune ca inculpata să execute pe parcursul termenului de supraveghere un număr de 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria comunei Viziru, potrivit programului stabilit de către organul de supraveghere – Serviciul de Probaţiune Brăila. (...)”
6. TAGARICIU ZORO, zis „Mortu”, zis „Vasile”, zis „State”, fusese condamnat de Tribunalul Brăila la 11 ani şi 11 luni de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatului TAGARICIU ZORO (...), contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 3 ani închisoare, sporită la 5 ani închisoare (...)”;
7. JANTEA ANDRA RAMONA, zisă „Pişpirica”, fusese condamnată de Tribunalul Brăila la 10 ani şi 4 luni de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatei JANTEA ANDRA-RAMONA (...) contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpata să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 1 an și 8 luni închisoare, sporită la 3 ani închisoare (...) În baza art.91 - 92 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate inculpatei Jantea Andra - Ramona pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. În baza art.93 C.pen., pe durata termenului de supraveghere impune inculpatei să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea;
- să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă. În baza art.93 alin.3 C.pen., dispune ca inculpata să execute pe parcursul termenului de supraveghere un număr de 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria comunei Viziru, potrivit programului stabilit de către organul de supraveghere – Serviciul de Probaţiune Brăila. (...)”
8. VIŞAN MIHAELA, concubina lui Ion Ionel, fusese condamnată de Tribunalul Brăila la 9 ani şi 8 luni de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatei VIŞAN MIHAELA (...) contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpata să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 1 an şi 6 luni închisoare, sporită la 3 ani închisoare (...) În baza art.91-92 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate inculpatei Vişan Mihaela pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. În baza art.93 C.pen., pe durata termenului de supraveghere impune inculpatei să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea;
- să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., dispune ca inculpata să execute pe parcursul termenului de supraveghere un număr de 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Consiliul Local Municipal Brăila - Serviciul de utilitate publică „Seroplant” Brăila și/sau Consiliul Local Municipal Brăila - Serviciul de utilitate publică, administrare şi gospodărire locală Brăila, potrivit programului stabilit de către organul de supraveghere – Serviciul de Probaţiune Brăila (...)”.
9. AVRAM SAVA ZABAR, zis „Muti”, fusese condamnat de Tribunalul Brăila la 6 ani de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatului AVRAM SAVA ZABAR, (...) contopește pedepsele aplicate urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 2 ani și 4 luni închisoare, sporită la 3 ani și 2 luni închisoare;
10. DUMITRU TAMER ELVIS fusese condamnat de Tribunalul Brăila la 5 ani şi 8 luni de închisoare. Nu a făcut apel, iar decizia a rămas nemodificată.
11. ION FLORINEL ALIN, zis „Florin”, zis „Laurenţiu”, zis „Cosmin”, zis „Cornel ăla Micu”, fusese condamnat de Tribunalul Brăila la 4 ani şi 3 luni de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatului ION FLORINEL ALIN, (...) contopește pedepsele principale aplicate, urmând ca inculpatul ION FLORINEL ALIN să execute pedeapsa principală de 2 ani și 4 luni închisoare, majorată cu o pătrime din durata măsurii educative, în final 2 ani și 8 luni închisoare (...)”;
12. BÂRCÃ VERONICA MARIA, zisă „Claudia”, concubina lui Ion Ionel, fusese condamnată de Tribunalul Brăila la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Curtea de Apel Galaţi „(...) schimbă încadrările juridice ale faptelor deduse judecăţii în privinţa inculpatei Bârcă Veronica Matia, (...) contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpata să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 1 an și 8 luni închisoare, sporită la 1 an și 10 luni închisoare (...) În baza art.91 - 92 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate inculpatei Bârcă Veronica Maria pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni. În baza art.93 C.pen., pe durata termenului de supraveghere impune inculpatei să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Brăila, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea;
- să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă.
În baza art. 93 alin. 3 C.pen., dispune ca inculpata să execute pe parcursul termenului de supraveghere un număr de 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Consiliul Local Municipal Brăila - Serviciul de utilitate publică „Seroplant” Brăila și/sau Consiliul Local Municipal Brăila - Serviciul de utilitate publică, administrare şi gospodărire locală Brăila, potrivit programului stabilit de către organul de supraveghere – Serviciul de Probaţiune Brăila (...)”.
Tribunalul Brăila dispusese confiscarea de la inculpaţi a bunurilor şi sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunilor, respectiv „autoturism WV Passat, imobil com. Viziru jud. Brăila, 15 telefoane mobile, 603.283,65 lei; 31.698,58 euro; 6.839,84 USD. Obligă pe inculpaţii Ion Somna, Ion Nicolae Radian şi Jantea Andra la 10.000 lei despăgubiri pentru daune morale către partea civilă P. Gabriela. Obligă inculpaţi, în total, la 92.770 lei cheltuieli judiciare către stat.”