Judecătorii și procurorii din România cer reprezentanţilor mai multor ambasade să fie prezenţi la şedinţa CSM de luni, 15 iunie, când va fi discutată implicarea SRI în justiție.
Temerea asociațiilor profesionale de magistrați este că problema implicării SRI în actul de justiție nu va fi dezbătută în mod real în CSM, motiv pentru care s-a cerut prezenţa reprezentanților ambasadelor la ședința CSM de luni, se arată într-un comunicat al UNJR. Magistraţii au invitat, printr-o scrisoare, reprezentanţii ambasadelor tuturor țărilor membre UE, ale SUA, Norvegiei, Elveției și Canadei la această şedinţă.
Judecătorii şi procurorii reamintesc că CSM a dispus sesizarea Inspecției Judiciare la aproape o lună de la afirmațiile generalului SRI Dumitru Dumbrava, conform cărora, pentru acest serviciu secret, instanțele reprezintă „câmp tactic”, unde se prezumă că SRI desfășoară operațiuni specifice unui serviciu secret, și ca SRI „își menține interesul/ atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”.
În acest context, magistraţii susţin că raportul Inspecției Judiciare privind apărarea independenței justiției în faţa influenței serviciilor secrete românești a fost comunicat asociațiilor profesionale abia pe 9 iunie 2015, cu o zi înainte de dezbaterea problemei în plenul CSM.
Ca urmare, ei spun că asociațiile profesionale au solicitat CSM să li se comunice datele transmise de SRI la cererea Inspecției Judiciare, dar cererea lor “a fost respinsă pe motiv că ar conține date confidențiale”.
“O astfel de atitudine a CSM este inacceptabilă, în condițiile în care sesizarea noastră a pornit tocmai de la faptul că declarațiile reprezentanților acestui serviciu secret pun sub semnul întrebării independența justiției”, se afirmă în scrisoarea magistraţilor către ambasade.
„Partea finală a raportului Inspecției Judiciare, ce conține tocmai motivarea acestuia, conține un limbaj străin magistraților și specific serviciilor de informații”, afirmă asociațiile judecătorilor și procurorilor.
În aceste condiţii, asociațiile profesionale ale magistraților consideră că solicitarea lor de a li se transmite și datele comunicate de SRI este pe deplin legitimă, “pentru a verifica în ce măsură opinia Inspecției Judiciare exprimată în raport reprezintă într-adevăr opinia magistraților inspectori semnatari sau este o preluare a informațiilor transmise de Serviciul Român de Informații”.