Uniunea Națională a Judecătorilor din România vrea să atace în contencios admnistrativ decizia CSM de a respinge plângerea magistraţilor împotriva hotărârii prin care CSM a decis ca afirmaţiile gen.SRI Dumitru Dumbravă nu aduc atingere independenței justiției.
Cererea formulată de asociațiile profesionale ale magistraților, prin care s-a solicitat apărarea independenței justiției față de afirmațiile din interviul generalului SRI Dumitru Dumbravă, a fost respinsă de CSM printr-o hotărâre motivată, "într-o manieră inacceptabilă, ce a evitat cu obstinație fondul problemei", consideră judecătorii.
"UNJR considera inacceptabil ca o hotărâre a CSM prin care se analizează o posibilă afectare a independenței justiției prin acțiuni ale Serviciului Roman de Informații să aibă la baza notele secrete emise de Serviciul Roman de Informații. Aceste note secrete au fost transmise ca răspuns la întrebări legitime puse de Inspecția Judiciară cu scopul de a lămuri în primul rând cetățenii despre modul în care SRI acționează în <câmpul tactic> al justiției și despre implicațiile și conținutul concret al acțiunilor acestora după sesizarea instanței de judecată, față de afirmațiile apărute într-un interviu public", susţine UNJR.
În opinia judecătorilor, modul în care această hotărâre a fost motivată este "o sfidare la adresa magistraților reprezentați de asociațiile profesionale, argumentele acestora nefiind analizate nici măcar într-un singur rând din hotărâre".
Ei atrag atenţia că prin clișee și formulări ambigue se menține un climat de neîncredere și se transmite ideea că supravegherea magistraților de către servicii secrete este o acțiune legitimă, pentru o asigura corectitudinea actului de justiție.
"Or, acțiuni de acest tip nu sunt altceva deca încălcări grosolane ale fundamentului statului de drept, ce ascund pericole devastatoare pe termen lung.Prin modul în care CSM a gestionat această problemă se permite mai departe specularea în spațiul public a ideii unei cooperări nefirești între justiție și servicii secrete, ce excede prevederilor legale. Acest suspiciuni, ce vor rostogoli sub pasiva atitudine a CSM, vor avea în final un efect de bumerang în ceea ce privește încrederea publicului în justiție, cu efecte grave, inclusiv în eficiență luptei anticorupție", susţin judecătorii.
În aceste condiţii, UNJR anunţă că va analiza, după motivarea hotărârii CSM, varianta atacării acesteia în contencios administrativ, continuând în paralel toate demersurile pentru clarificarea acestei probleme.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!