Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de desconsiderare a semnalelor trase de magistraţi privind problemele din sistem şi modificarea legilor justiţiei.
Consiliul Superior al Magistraturii nu a luat în calcul solicitarea UNJR de a nu fi aprobate propunerile privind modificarea accesului în magistratură şi a procedurii promovării magistraţilor având în vedere riscurile serioase pe care le implică.
"Atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii de a trata cu superficialitate o cerere legitima a magistratilor — de a dezbate probleme de fond care afecteaza justitia — este nu doar revoltatoare, dar ridica din nou semne de întrebare vis a vis de modul în care actualii membri ai acestui Consiliu îsi înteleg menirea pentru care au fost alesi în organismul care trebuie sa fie <garantul independentei justitiei>. <Garantarea independentei justitiei>, ca si atributie constitutionala a CSM, implica inclusiv asigurarea de proceduri care sa permita accesul în magistratura doar a persoanelor foarte bine pregatite, integre si apte din punct de vedere psihic sa faca fata la stres si presiune. Un corp al magistratilor slab pregatit sau lipsit de integritate nu poate genera o justitie independenta. Administrarea justitiei implica o raspundere fata de societate, iar — asa cum a aratat UNJR — modificarile propuse de CSM la legile justitiei vor avea efect negativ direct asupra persoanelor care-si cauta dreptatea în instantele de judecată", susţin judecătorii.
În opinia lor, actualii membri CSM ar trebui ca, macar acum în ultima parte a mandatului lor, sa se preocupe de "adevaratele probleme care afecteaza negativ sistemul de justitie, si nu sa fie exponentii unor jocuri de culise sau interese obscure".
Ca urmare, UNJR reia solicitarea adresată plenului CSM de a nu-şi însuşi propunerile de modificare a legilor justitiei în forma actuala, dat fiind impactul negativ si gravele consecinte asupra sistemului judiciar.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!