CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, a analizat dezvăluirile făcute în „Fișierele Twitter” și a spus că sub conducerea sa a condus platforma de socializare să facă un „lucru greșit pentru internet și societate”.
Postarea a subliniat mai întâi gândurile lui Dorsey despre „principiile” rețelelor sociale pe care a ajuns să le creadă: (1) că platformele sociale „trebuie să fie rezistente la controlul corporativ și guvernamental”, (2) „numai autorul original poate elimina conținutul pe care îl produc, " și (3) "moderarea este cel mai bine implementată prin alegere algoritmică.", conform The Insider.
„Twitter-ul când l-am condus și Twitter de astăzi nu îndeplinesc niciunul dintre aceste principii. Aceasta este numai vina mea”, a scris Dorsey în postare, spunând că „a renunțat să mai aplice” principiile atunci când un „activist al cărui nume nu l-a dezvăluit, a intrat în posesia acțiunilor în 2020.”
În acel an, The New York Times a raportat că fondul speculativ activist Elliott Management a achiziționat o participație de 1 miliard de dolari la Twitter și a cerut înlăturarea lui Dorsey, deși nu este clar dacă Dorsey se referea la companie în postarea sa.
Dorsey a continuat scriind că el consideră că toate companiile de social media au acumulat prea multă putere, iar decizia Twitter de a-l interzice pe fostul președinte Donald Trump, sub propria sa conducere, a fost o dovadă a acestei puteri duse la extrem.
„Așa cum am mai spus, am făcut ceea ce trebuia pentru afacerea companiei publice la acea vreme, dar a fost un lucrul greșit pentru internet și societate”, a scris Dorsey.
„Fișierele Twitter” au oferit o perspectivă asupra practicilor de moderare a conținutului ale gigantului rețelelor sociale sub conducerea lui Dorsey, dezvăluite prin e-mailuri și documente interne publicate de Musk a unor jurnaliştilor independenţi, inclusiv Matt Taibbi şi Bari Weiss.
În „Fișierele Twitter” sunt incluse conversații între angajați care dezbat dacă să-l interzică pe Trump pentru incitarea la violență în urma atacului din 6 ianuarie la Capitoliu, dovadă că platforma a limitat acoperirea poveștii NY Post despre laptopul lui Hunter Biden – care era cunoscut anterior - și recunoașterea faptului că Twitter a acceptat solicitări atât din partea campaniei Biden, cât și din partea administrației Trump de a elimina conținut de pe site.
În timp ce o parte din conținutul fișierele Twitter a dezvăluit detalii suplimentare și discuții interne despre practicile de moderare a conținutului platformei, multe dintre deciziile de politică privind interzicerea lui Trump și rațiunea din spatele lor au fost raportate sau recunoscute anterior în declarația lui Dorsey din 2020 prin mărturie la Senat sau Congres după 6 ianuarie.
Reacția împotriva conținutului dezvăluit de Twitter Files a dus la amenințări sporite împotriva lui Yoel Roth, fostul șef care se ocupa de politicile de confidențialitate de la Twitter.
Amenințările, pe care Dorsey le-a condamnat în postarea sa fără a aborda comportamentul lui Musk, au devenit atât de grave încât Roth a fost forțat să fugă de acasă de teamă pentru siguranța lui.
„Actualele atacuri asupra foștilor mei colegi ar putea fi periculoase și nu rezolvă nimic”, a scris Dorsey. „Dacă vrei să dai vina, direcționează-l către mine și asupra acțiunilor mele sau asupra lipsei acestora”.
În ultimele luni, Dorsey și-a cerut scuze (după concedieri masive de către Musk) pentru că a crescut „dimensiunea companiei prea repede”, a spus că închiderea platformei de videoclipuri a fost „cel mai mare regret” al lui și a fost de acord cu decizia lui Musk de a anula interdicția lui Trump pe Twitter spunând că a fost „o decizie de afaceri”. În aprilie, Dorsey a spus că este „parțial vinovat” pentru „deteriorarea cu adevărat a internetului”.
Ultimele sale scuze sunt în contrast cu declarația sa inițială prin care a interzis Trump, spunând că a fost „decizia corectă” și mărturia sa din 2021 la Congres, în care a recunoscut „o anumită” responsabilitate pentru răspândirea dezinformațiilor pe Twitter care a contribuit la atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, dar „ecosistemul mai larg”, nu doar Twitter, trebuia luat în considerare.
„Din cauza opiniilor personale ale lui Jack Dorsey despre libertatea de exprimare și indiferent de simpatiile sale ideologice, Twitter a trebuit să fie târât cu forța în era moderației conținutului”, a spus pentru Insider J.M. Berger, un cercetător în domeniul extremismului pe rețelele sociale. „Așadar, Twitter a fost cu adevărat ultima dintre cele trei mari platforme care a implementat orice fel de moderare robustă.”