Încă un vis american spulberat: Femeilor afgane pierd și mai multe drepturi

10 Noi 2022
Încă un vis american spulberat: Femeilor afgane pierd și mai multe drepturi

Talibanii le-au interzis femeilor afgane să intre în parcurile publice și târgurile de distracții ale capitalei, la doar câteva luni după ce au ordonat ca accesul să fie separat în funcție de sex, anunță The Guardian.

Noua regulă, introdusă săptămâna aceasta, strânge și mai mult femeile dintr-un spațiu public în continuă strângere. Li se interzice deja să călătorească fără escortă masculină și sunt obligați să poarte hijab sau burqa ori de câte ori ies din casă.

De asemenea, școlile secundare pentru fete au fost închise de peste un an în cea mai mare parte a țării.

„În ultimele 15 luni, am făcut tot posibilul să aranjam și să rezolvăm – și chiar am specificat zilele”, a declarat Mohammad Akif Sadeq Mohajir, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Prevenirea Viciului și Promovarea Virtuții.

„Dar totuși, în unele locuri – de fapt, trebuie să spunem în multe locuri – regulile au fost încălcate”, a spus el pentru AFP.

„A existat amestecuri [de bărbați și femei], hijab-ul nu a fost observat, de aceea decizia a fost luată pentru moment.”

Bărbați și băieți afgani se spală la o baie din Herat

Talibanii opresc femeile afgane să folosească băile din provinciile din nord

Vestea a fost întâmpinată cu consternare de femei și operatori de parc – care au investit enorm în dezvoltarea facilităților.

„Nu există școli, nu există muncă... ar trebui să avem cel puțin un loc unde să ne distrăm”, a spus o mamă, care a cerut să fie identificată doar ca Wahida, în timp ce își privea copiii jucându-se într-un parc prin fereastra unui restaurant alăturat. .

„Ne-am plictisit și sătul să fim acasă toată ziua, mintea noastră este obosită”, a spus ea pentru AFP.

La masa alăturată, Raihana, 21 de ani, care studiază dreptul islamic la universitate, și-a împărtășit dezamăgirea după ce a ajuns în parc pentru a petrece ziua cu surorile ei.

„Am fost foarte încântați... ne-am săturat să stăm acasă”, a spus ea.

„Evident, în islam, este permis să ieși în oraș și să vizitezi parcuri. Când nu ai libertate în propria ta țară, atunci ce înseamnă să trăiești aici?”

La câțiva kilometri distanță, roata mare și majoritatea celorlalte plimbări din parcul Zazai – care oferă o priveliște spectaculoasă asupra Kabulului – s-au oprit brusc din cauza lipsei de afaceri.

Înainte de interdicția din această săptămână, acesta putea găzdui sute de vizitatori în zilele în care femeile își aduceau copiii pentru adunările de familie.

Vinerea și de sărbătorile legale, chiar mai mulți s-ar aduna în parc - una dintre puținele atracții din oraș.

Miercuri, doar o mână de bărbați au rătăcit nonșalant prin complex.

Habib Jan Zazai, co-dezvoltatorul complexului, se teme că ar putea fi nevoit să închidă o afacere în care a investit 11 milioane de dolari și care are peste 250 de angajați.

„Fără femei, copiii nu vor veni singuri”, a spus el. El a avertizat că astfel de edicte vor descuraja investițiile străinilor sau afganilor care trăiesc în străinătate, precum și impactul colectării veniturilor. „Un guvern este condus de taxe. Dacă un investitor nu plătește impozite, atunci cum pot alerga?”

Mohammad Tamim, în vârstă de 20 de ani, soarbând ceai în parc în timpul unei vizite de la Kandahar, unde predă la o madrasa, a numit interdicția „vești proaste”.

„Fiecare om din punct de vedere psihologic trebuie să fie distrat”, a spus el. „Musulmanii trebuie să fie distrați – mai ales după 20 de ani de război.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră