În premieră, femeile din Arabia Saudită au votat și au candidat la alegerile electorale

12 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
În premieră, femeile din Arabia Saudită au votat și au candidat la alegerile electorale

Un responsabil electoral, Mohamed al-Kharji, a declarat că participarea este mai bună ca în 2011, din cauza impulsului dat de tineri și rețele de socializare. Autoritățile nu au făcut nici o precizare privind data când vor anunța rezultatele.
Majoritatea femeilor saudiene au venit îmbrăcate tradițional, acoperite din cap până în vârful picioarelor în negru. Ele au participat la alegeri municipale, deși candidatele au șanse mici de a fi alese.

Acum, femeile sunt o voce, a declarat pentru AFP Awatef Marzouq (30 de ani), care spune că a plâns atunci când a fost votată la Ryad. Sunt lucruri pe care le vedeam la televizor în alte țări, fără să putem să le facem noi înșine, spune Awatef Marzouq.

Arabia Saudită era ultima țară în care femeilor nu li se recunoaștea dreptul de vot. Acest regat este unul dintre cele mai restrictive în privința femeilor care nu au dreptul să conducă și au nevoie de acordul unui bărbat pentru a munci sau a călători. Astfel, femeile care au fost, sâmbătă, la vot au fost aduse în mașini conduse de un bărbat.

Electorii, femei și bărbați, au de ales dintre 6.000 de candidați bărbați și 900 de femei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră