În plin război, armata canadiană acuză 2 piloți că au dat o poreclă nepotrivită unui subaltern

29 Noi 2022
În plin război, armata canadiană acuză 2 piloți că au dat o poreclă nepotrivită unui subaltern

Doi ofițeri superiori ai Forțelor Aeriene au fost acuzați pentru că nu au reușit să împiedice un grup de piloți de luptă să atribuie o poreclă nepotrivită unui alt membru în iunie, conform Global News.

Colin Marks și Lt.-Col. Corey Mask se confruntă cu o acuzație pentru că nu și-a îndeplinit în mod eficient responsabilitățile și se va confrunta cu audieri disciplinare, potrivit Royal Canadian Air Force.

Mai exact, poliția militară i-a acuzat pe cei doi ofițeri că nu au executat ordinele armatei atunci când vine vorba de prevenirea și abordarea abaterilor sexuale.

Nici Marks, nici Mask nu au răspuns cererilor de comentarii luni.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, maiorul Trevor Reid, a declarat luni într-o declarație că ambii ofițeri au fost acuzați luna trecută.

Acuzațiile nu sunt de natură penală, iar Reid a spus că audierile lor vor fi conduse de alți ofițeri din Cold Lake.

O audiere sumară este programată pentru Mask pe 5 decembrie și va fi audiată de comandantul cadeților militari, general de brigadă. Jamie Speiser-Blanchet.

Audierea lui Marks este programată pentru 12 decembrie și va fi condusă de colonelul Robert McBride, comandantul bazei de sprijin al Diviziei a 3-a canadiană Edmonton.

Nicio audiere nu va fi deschisă publicului, a spus Reid.

„Forța Aeriană Regală Canadiană crede într-o cultură justă, centrată pe sprijinirea victimelor și a bunăstării acestora”, a spus Reid într-o declarație scrisă.

„De asemenea, credem în membrii noștri și în capacitatea și angajamentul lor de a învăța din greșelile lor și de a ne strădui mereu să fie mai buni. Rezultatele audierilor sumar vor fi comunicate după încheierea acestora.”

Un al treilea ofițer, mai subordonat, a fost, de asemenea, acuzat de subminarea disciplinei sau a moralului „pentru că a participat la atribuirea unui indicativ de apel nepotrivit”, a spus Reid.

„În urma unei analize a probelor, s-a stabilit că o audiere sumară pentru acest ofițer nu este adecvată; mai degrabă, lanțul de comandă a aplicat măsuri administrative separate ca răspuns disciplinar.”

Numele celui de-al treilea ofițer nu a fost făcut public.

Măsurile administrative, care implică în mod obișnuit avertismente și mustrări, au fost, de asemenea, impuse unui număr de alți ofițeri, variind în grad de la sublocotenent la maior, a adăugat Reid.

Acuzațiile și acțiunile disciplinare provin dintr-o întâlnire informală cunoscută sub numele de „comisie de examinare a indicativului de apel” pe 22 iunie la una dintre cele două baze principale pentru avioane de luptă din Canada, 4 Wing Cold Lake din Alberta.

În ciuda numelor lor care sună formal, foștii piloți de vânătoare au descris astfel de consilii de evaluare ca fiind întâlniri informale după exerciții sau operațiuni majore de antrenament în care piloții atribuie porecle sau indicative de apel noilor membri la băutură.

Mulți oameni ar cunoaște indicative de apel din filmele de succes Top Gun, în care personajul lui Tom Cruise este poreclit „Maverick”. Acest indicativ de apel este o referire la refuzul personajului de a urma ordinele și de a juca după regulile armatei.

Piloții de luptă canadieni folosesc și indicative de apel. Oricine a fost la un spectacol aerian în Canada și a privit îndeaproape un Snowbird sau un CF-18 ar fi putut vedea indicativul de apel al pilotului scris cu numele lor real lângă cabina de pilotaj.

Deși indicativele de apel nu sunt domeniul exclusiv al piloților, iar astfel de porecle sunt adesea atribuite ofițerilor de arme care zboară și pe CF-18 cu doi oameni, ele nu sunt utilizate pe scară largă în alte părți ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

Forțele aeriene spun că indicativele de apel ajută la construirea unui sentiment de echipă și identitate în rândul piloților de luptă și la distrugerea barierelor dintre diferitele niveluri de rang. De asemenea, beneficiază de comunicațiile în aer.

Potrivit forțelor aeriene, în timpul întâlnirii din iunie, mai mulți piloți de vânătoare au propus, discutat și atribuit un indicativ de apel „nepotrivit” unui alt pilot.

Comandantul Forțelor Aeriene Lt.-Gen. Eric Kenny a dezvăluit pentru prima dată o investigație asupra întâlnirii din 22 iunie, când a anunțat în august că o ceremonie de instalare a lui Marks ca comandant al celeilalte baze de luptă din Canada, Aripa 3 din Bagotville, Que., este amânată.

Dezvăluirea a aruncat în centrul atenției o tradiție de lungă durată în armata Canadei de a atribui indicative de apel într-un moment în care armata încă se confruntă cu consecințele unei erupții de comportament inadecvat – și, în unele cazuri, criminal – al ofițerilor superiori.

Locotenent-colonelul în pension Rory Fowler, care acum este avocat specializat în cazuri militare, a pus sub semnul întrebării decizia de a conduce audierile pentru Marks și Mask cu ușile închise.

„Deși un ofițer care desfășoară o audiere sumară are libertatea de a închide o parte sau întreaga audiere, se așteaptă ca o astfel de derogare de la transparență să apară doar în circumstanțe excepționale”, a spus Fowler într-un e-mail.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră