EXCLUSIV. Ordinul de împuşcare a animalelor sălbatice, înlocuit de ordonanţa tranchilizantelor

05 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
EXCLUSIV. Ordinul de împuşcare a animalelor sălbatice, înlocuit de ordonanţa tranchilizantelor

Imediat după incident, autorităţile îşi luau angajamentul că nu vom mai vedea asemenea execuţii sângeroase şi că animalele aflate în astfel de situaţii vor fi tranchilizate.  De două săptămâni, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului se află în dezbatere publică un proiect de ordonanţă prin care jandarmii sunt autorizaţi să folosească tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare împotriva animalelor sălbatice care sunt în pericol sau pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor.

Practic, prin prevederile sale, ordonanţa ar urma să înlocuiască ordinul Ministerul Mediului privind împuşcarea a peste 1600 de animale sălbatice, retras din cauza criticilor şi a reacţiilor negative ale societăţii civile. ONG-ul care a semnalat uciderea fără o argumentaţie solidă a 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice încă de când proiectul de ordin se afla în dezbatere publică a fost World Wide Foundation (WWF).

Cristian Remus Papp, manager proiect - coridoare, arii protejate de la WWF a acordat un interviu în exclusivitate pentru miscareaderezistenta.ro în care propune ca, pentru prevenirea incidentelor precum cel de la Sibiu, să se renunţe în primul rând la nădirea urşilor sau hrănirea complementară, practică ce induce modificări în comportamentul acestor animale, cum ar fi dependenţa cel puţin parţială de hrana pusă la dispoziţie de om, obişnuirea cu prezenţa omului, ceea ce îi poate determina să coboare în localităţi. În opinia sa, dacă se întâmplă totuşi ca un urs să ajungă într-o localitate, autorităţile ar trebui să conlucreze mult mai eficient, iar tranchilizarea ar trebui făcută fără a crea o isterie generală care sa agite inutil animalul.

miscareaderezistenta.ro: Jandarmii vor fi dotaţi cu arme cu tranchilizante pentru a interveni în cazurile care implică animale sălbatice. Este o decizie corectă? Cum pot aprecia jandarmii care este greutatea unui animal pentru a-i administra doza corectă?

Cristian Remus Papp: Cei care vor interveni în cazuri de urgenţă ar trebui să aibă pregătirea şi experienţa necesară pentru a tranchiliza un animal salbatic. Dacă este sau nu o decizie corectă se va vedea pe parcurs. Ar fi recomandabil ca în cazul intervenţiilor necesare, Serviciu de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS) să mobilizeze în teren echipe în componenţa cărora să intre şi un veterinar de la ANSV care să aprecieze şi să pregătească doza corectă de tranchilizant, dar şi un reprezentant al asociaţiei fondului de vânătoare pe raza căruia are loc incidentul.

Ordonanţa dă dreptul jandarmilor de a tranchiliza şi câinii din curţile persoanelor la care se fac percheziţii. Pot contesta proprietarii animalelor o astfel de măsură? Ar trebui un mandat separat?

Câinii din curţile oamenilor nu au fost până acum anihilaţi decât în cazuri de boli severe sau agresivitate dusă la extrem din cauza turbării, de exemplu. Nu ne putem pronunţa vis-a-vis de contestarea măsurii sau a necesităţii unui mandat separat având în vedere că nu cunoaştem în ce condiţii câinii din curţile oamenilor ar putea fi anihilaţi.

Ordonanţa nu prevede nici o modalitate de control privind folosirea tranchilizantelor, ci lasă totul la latitudinea Jandarmeriei Române şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, care vor încheia un protocol. Nu ar trebui prevăzut şi cine ar trebui să facă un astfel de control?

Acest aspect ţine de regimul armelor şi muniţiilor şi ar trebui reglementat ca atare. Cât despre folosirea de tranchilizante, echipa care se va deplasa în teren va trebui, în consultare cu superiorii, să ia cea mai potrivită decizie legată de tranchilizarea animalului şi posibilă relocare a acestuia.

În nota de fundamentare, MAI motivează caracterul de urgenţă prin ''apropierea sezonului hibernal, acoperirea cu zăpadă a solului în zonele montane cu consecinţa diminuării drastice a surselor de hrană a animalelor sălbatice si, corelativ, intensificarea activităţii acestora pentru hrănire şi acumularea resurselor necesare supravieţuirii în perioada iernii, crescând astfel probabilitatea apariţiei cazurilor în care acestea coboară în zonele locuite şi iminenţa producerii unor incidente de natură să pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor cu care interacţionează''. Această justificare nu va dă senzaţia că, de fapt, ordonanţa înlocuieşte practic recentul ordin al Ministerului Mediului privind cotele de vânătoare, retras în urma protestelor?

Ordonanta îşi propune să diminueze şi să rezolve cazurile în care s-ar putea produce pagube însemnate de animalele sălbatice sau conflicte majore între oameni şi animale. Va prelua practic această sarcină care, iniţial, ar fi revenit ordinului anterior.

Medicii veterinari sunt complet excluşi din aceste reglementări. Chiar nu era nevoie de prezenţa lor în astfel de situaţii?

Reprezentanţii ANSV pot aprecia doza de tranchilizant necesară în cazul intervenţiilor, însă în cazurile în care un animal este rănit înainte de tranchilizare sau în timpul procesului de relocare, ar fi necesară prezenţa unui medic veterinar pentru a aplica un eventual tratament.

Sursa FOTO: turnulsfatului.ro

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră