În același timp, două treimi dintre cetățeni consideră că implicarea UE actuală în gestionarea imigrației este insuficientă, arată cel mai recent sondaj Eurobarometru.
În martie 2016, Parlamentul European a adoptat un raport privind situația din Mediterana și necesitatea unei abordări globale a migrației de către UE.
Comisia pentru libertăți civile a aprobat la 30 mai propunerea Comisiei de introducere a unui standard UE pentru documentele de călătorie ale imigranților.
La 6 iulie 2016, Parlamentul a aprobat crearea unui sistem UE de control la frontieră care va reuni agenția UE pentru frontiere Frontex și autoritățile naționale de gestionare a granițelor.
Comisia propune o listă comună de țări de origine sigure pentru gestionarea mai rapidă a cererilor venite de la persoane ce provin din țări considerate sigure. Propunerea trebuie să fie aprobată de Parlament și Consiliu înainte să poată intra în vigoare.
Raportoarea parlamentară Sylvie Guillaume (S&D, Franța) a subliniat că „metodologia pentru desemnarea unei țări ca loc de origine sigur a evoluat semnificativ.
O procedură de consulare este inclusă în aceasta, pentru a permite părților terțe, precum Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNCHR) și organizațiile neguvernamentale, sa ia parte la sarcina Comisiei Europeni de monitorizare a listei comune europene”.
Dintre românii care au participat la sondaj, 75% consideră că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult în problema migrației.