Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning a declarat la RFI că este vorba despre un caz special în care nu este vorba despre un simplu cetăţean român.
"E un cetăţean româno-francez care lucrează pe zona de securitate, deci ar putea să aibă şi alte legături în regiune. Trebuie să privim situaţia cu circumspecţie. Un ostatic este răpit în general de către grupările teroriste fie pentru a dovedi determinare în lupta împotriva occidentalilor, fie pentru a fi utilizat pentru a procura bani acestor grupări, dar în general statele nu plătesc bani pentru eliberarea ostaticilor. Acolo sunt implicate companiile angajatoare pentru că aşa funcţionează o companie serioasă aflată într-o zonă de risc maxim", a declarat Chifu.
El a explicat că negocierile se poartă pe un anumit canal. "Nu trebuie să uităm că niciodată nu se dau răscumpărări pentru aceste elemente. Odată ce ai făcut-o, acest tip de negociere se va repeta. Cel mai bine este să aşteptăm deznodământul, orice tip de presiune asupra guvernelor nu face decât să dăuneze negocierilor", a susţinut Chifu.
În opinia sa, există o relaţie directă cu această firmă la care era angajat românul răpit. "În general, când vine o asemenea investiţie într-o zonă deşertică plină de organizaţii şi grupări teroriste, devine o ţintă şi o sursă financiară într-o formă sau alta. Presiunea majoră, o vedem din înşiruirea făcută în mesaj, este, în primul rând, firma în cauză, apoi guvernul din Burkina Faso şi în al treilea rând guvernul român", a mai spus Chifu.
MAE a anunţat astăzi că membrii celulei de criză interinstituțională s-au reunit imediat ce materialul video a devenit public, au analizat diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic.
Conform MAE, celula de criză interinstituțională studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video menționat. Totodată, Celula de criză interinstituțională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deținute deja de celula de criză interinstituțională conform cărora cetățeanul român se află în viață și este în bune condiții de sănătate.Familia cetățeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituțională cu privire la apariția materialului video.
Dacă autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen, iar procedurile de verificare sunt de durată.
Din Celula de criză interinstituțională convocată de MAE la 4 aprilie 2015, când românul a fost răpit, fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială şi, sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autoritățile competente locale. De asemenea, reprezentanții Celulei de Criză mențin legătura atât cu firma angajatoare, cât și cu familia cetățeanului român.
MAE reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!